Katarakt Nedir ve Tedavisi

Halk arasında “Aksu” olarak adlandırılan göz içindeki merceğin cam gibi şeffaf olması gerekirken, öncelikle yaşın ilerlemesine bağlı olarak şeffaflığını kaybetmesidir.

Gözümüzü fotoğraf makinası ya da bir kameraya benzetebiliriz. Işığın çevremizdeki cisimlerden yansıyarak gözümüzün içine girmesi ve kırılarak görme noktasına odaklanması ile net görme ortaya sıkmış olur.

Katarakt oluşumu ile cisimlerden yansıyan ışınlar görme noktasında tam olarak odaklanmaz ve net görme mümkün olmaz. Tam olarak şeffaflığını kaybeden lens, ışığın geçişine engel olacağından kişinin çevresini görebilmesi mümkün olmaz ve bu durum bir körlüktür, tedavisi ise ameliyat ’tır.

Tam bir görmezlik oluşmadan önce de bazı bulgular ortaya çıkar ki;

*Ev ve iş ortamında görmedaha iyi iken,aydınlık, güneşli bir ortamda görme azalması

*Işık çevresinde hareler, kamaşma veya çift görme

*Renklerin ayırt edilememesi veya soluklaşması

*Yakın görmenin iyileşmesi, gözlüksüz görebilme, önceleri hastaları mutlu etse de sonradan hiçbir şeyin görülemeyeceğinin ön bulgusudur.

Katarakt;

 - Yaş

 - Metabolik  (örn.diyabet)

 - Travma (göze ya da başa alınan darbeler )

 - İlaçlar  (uzun süreli topikal yada sistemik kullanım)

 - Doğumsal     nedenlerle ortaya çıkabilir.

TEDAVİ=AMELİYAT=FAKOEMÜLSİFİKASYON+GÖZİÇİ LENSYERLEŞTİRİLMESİ (MONOFOKAL VEYA ÖZELLİKLİ HİDROFOBİK YUMUŞAK LENS)

     -Sistemik hastalıkları olmayan yada kontrol altına alınmış  ve sedatize edimesinde sakınca olmayan hastalar günü birlik tedavi birimine yatırılarak ameliyat planlanır.

     -Ameliyattan 1 saat  kadar önce, göz damlaları ile göz bebeğinin büyütülme işlemine başlanır. Ameliyathaneye alındıktan sonra, sedatize edilirken, gözün göz damlaları ile yüzeyel  anestezi uygulaması tamamlanır.

   - Ortalama 1-3 mm lik 3 giriş ile göz içine girilerek dokuları koruyucu solüsyonlar ile korunarak, Fakoemülsifikasyon ( FAKO ) tekniği ile lensin parçalanması ve emilerek alınması suretiyle tüm bulanıklaşmış materyalin temizlenmesi sağlanır.Geride bırakılan  ince zar dokunun içine yumuşak katlanabilir hidrofobik göz içi lensinin yerleştirilmesi, ön ve arka boşluklardaki solüsyonların temizlenmesi , göz bütünlüğü sağlanmak üzere açılmış olan girişler, dikişsiz kapatılır. Göz içine ve yüzeyine antibiyotik uygulanarak  gözün kapatılması ile ameliyat sonlandırılır.Ayaktan tedavi ünitesinde 1-2 saat dinlendirildikten sonra ,hasta evine gönderilerek, postoperatif  birinci gün kontrolü sonrasında, günlük yaşamına en kısa süre de geri dönebilmesi mümkün olmaktadır.

Bu gönderiyi paylaş