Bel Sağlığınıza Önem Verin
Günlük hayatta durup düşünmeden yaptığınız birçok hareketin aslında bel sağlığınızı tehdit ettiğini biliyor musunuz?
İşte, bel sağlığınız için tavsiyeler;
- Yataktan veya koltuktan kalkarken ani hareket yapmamaya özen gösterin.
- Oturulan yerden ayağa kalkarken bir ayak diğer ayağın önünde olacak şekilde bacaklar ve kollardan destek alarak vücudu yukarıya doğru ittirin, bu esnada ise sırtın dik pozisyonda olduğuna dikkat edin.
- Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda oturmaya gayret edin. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmek ve mümkünse her saatte 5 dakika mola vermek gerekir.
- Yüksek iskemlelerde veya benzeri yerlerde oturmak bele binen yükü arttırdığından bundan kaçınmaya özen gösterin.
- Hafif dahi olsa yerden bir cismi kaldırırken mutlaka dizlerinizi kırarak çömelip kaldırın, bel kısmından eğilerek kaldırmaya çalışmayın.
- Bir eşyayı alırken ona doğru uzanmayın, yanına iyice yaklaşın ve öyle alın.
- Bir eşyayı taşırken, onu gövdenize yakın tutun. Taşınacak eşya vücudunuza ne kadar yakın olursa, omurganıza binen yük o kadar azalacaktır.
- Uzman doktorunuza danışmadan bel korsesini kullanmayın. Çelik korseler uzun vadede bel ve karın adalelerini zayıf bıraktığı da unutulmamalıdır.
- Ütü yaparken yaklaşık 20 cm yüksekliğinde bir cismin üzerine belli zaman aralıklarında ayağınızı değiştirerek bırakın böylece belinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Elektrikli süpürgeyle veya paspasla yerleri temizlerken öne doğru eğilmeden belinizi dik bir pozisyonda tutmaya gayret edin. Bu uygulamalar esnasında uzun saplı süpürgeleri kullanmak bel sağlığı açısından daha yararlı olacaktır.
- Bahçede çalışırken uzun saplı aletleri tercih edin, eğer bel fıtığı hastasıysanız bu işlerden olabildiğince uzak durun.
- Yüksek iskemlelerde veya benzeri yerlerde oturmak bele binen yükü arttırdığından bundan kaçınmaya özen gösterin.
- Bel şikayetleriniz varsa her gün en az 15 dakika düz yolda ve sıcak havada yürüyün. Zamanla yürüme mesafesini arttırmaya çalışın ancak bel ve bacak ağrılarınız da artarsa yürümeye ara verin
- Sigara içenlerin vücudundaki tüm hücreler yeterli oksijen alamamakta, bu nedenle kalp, akciğer ve beyin başta olmak üzere bütün organlar etkilenmektedir. Omur kemikleri arasındaki diskler de oksijensiz ortamda daha kolay dejenere olup, zamanla kendilerini tamir etme yeteneklerini kaybederler. Böylece, bel fıtığının gelişim riski de artmaktadır.