Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?
Burun estetiği bir anlamda rekonstrüktif nazal cerrahidir. Kulak burun boğaz anabilim dalının temel ameliyatlarından biridir. Burun öncelikle fonksiyon olarak görevini iyi yapmalıdır. Nefes alma, havayı nemlendirme ve yabancı partiküllerden temizleme burunun asıl görevleridir. KBB olarak burun içinde sinüzit, septum deviasyonu, alt konkan hipetrofileri gibi patolojileri gerek medikal gerek operasyon olarak tedavi ederken MUHAKKAK BURUN DIŞI ANATOMİSİNE detaylı olarak bakmaktayız. Burun dışında aksta eğrilik, burun dışında aşırı kemik, burun ucunda deformasyonlar aynı zamanda burun içi fonksiyonlarını da etkileyebilir. Burun dışını gerek kozmetik, gerek fonksiyonal açıdan düzeltmenin doğru zamanı içini düzeltirken olmaktadır. Burun içi ve dışı bir bütündür. Burun estetiği ameliyatları ağrılı ameliyatlar değildir, 7 gün alçı 2 gün burun içi tamponu gerektirir. Açık teknik ile burun estetiği burun ucuna ve septuma tüm olarak daha hakim olunduğundan tercih edilmektedir.
Rinoplasti Ameliyat Öncesi ve Ameliyat Sonrası Bakım
– Operasyon öncesi, anestezi doktorunuz tıbbi sağlık taramanızı ve ameliyatla ilgili tahlillerinizi yapar. Ameliyattan önce yapılabileceği gibi sabah erken saatte ameliyat olmayacaksanız herhangi bir sağlık probleminiz yok ise aynı gün içinde gerçekleştirilebilir.
– Operasyonun hemen öncesinde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar, uçuk çıkarmış olmak operasyon için engeldir. Anestezi kontrolünde, sizin önemsemediğiniz herhangi bir ayrıntı önemli olabilir. Bu nedenle, her bilgiyi doktorunuzla paylaşmanız önemli bir detaydır.
– Daha önce burun ameliyatı olduysanız bunu doktorunuza mutlaka söylemelisiniz. Daha önce geçirdiğiniz ameliyatlar sizin için önemsiz görünse de ameliyatınızın seyrini etkileyebilir. Ameliyat öncesi her detayı doktorunuzla paylaşmalısınız. Burun operasyonlarında açık ve kapalı teknikler bulunmaktadır. Hangi teknikle yapıldığı doktorunuzun size uygun göreceği şekilde seçimidir.
– Kullandığınız ilaçlar varsa, bunları muayene sırasında doktorunuza söylemelisiniz. Anestezi doktoru muayenesinde de anestezi doktoruna eksiksiz ilaçlarınızı belirtmelisiniz. Eğer sürekli kullanılan tansiyon, şeker ilacı gibi ilaçlar varsa bunlar bir yudum su ile çok erken alabilirsiniz.
– Kan sulandırıcı ilaçlar ve gıdalar tüketmemelisiniz. Ameliyatınızdan en az10 gün önce Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmayı doktorunuza danışarak kesmelisiniz.
– Bitki çayları ve yoğun sarımsak tüketimi nadiren de olsa kanamayı artırabilmektedir. Bu yüzden ameliyatınızdan önce tercih etmeyiniz.
– Kadınların regl dönemleri tıbbı açıdan ameliyata engel durum değildir. Menstrual döngü, burun estetiği ameliyatlarını olumlu ya da olumsuz anlamda etkilememektedir. Hasta kendisini rahat hissettiği sürece, ameliyatı rahatlıkla yapılabilmektedir.
– Sigarayı, operasyon öncesinde bırakmanız gerekmektedir. Sigara yara iyileşme sürecini geciktirir. Ameliyat sonrası hassas bir dönem olduğu için en az üç hafta süreyle bir tane dahi sigara içmemelisiniz.
– Doktorunuza danışmadan ağrı kesici ve diğer ilaçları kullanmamalısınız. Ameliyattan önceki akşam ılık bir duş alarak erken yatmanızı ve rahatlamanızı tavsiye ederiz. Geceyarısından sonra yeme içmeyi kesmelisiniz. Yanınıza alacağınız eşyaların başında ameliyattan çıkınca giyeceğiniz önden fermuarlı yada düğmeli bir kıyafet olmalı. . Yüzük, kolye gibi takılar takmayınız ve yanınızda çok değerli eşyalar getirmeyiniz. Size verilen ameliyat günü için randevu saatine gecikmeyiniz. Ameliyat saatinizde programın dışına çıkılması ameliyathanedeki bütün programı olumsuz etkilemektedir.
– Diğer ameliyat gibi burun ameliyatlarının da bir hasta onam formu bulunmaktadır. Onam formu, doktorunuzun muayene sırasında ve anestezi doktorunuzun tetkik kontrolü sırasında ameliyatınız ile ilgili ayrıntılı verdiği sözlü bilgileri, yazılı olarak anlatıldığı bir bilgilendirme formudur. Bu form her ameliyat öncesinde, ameliyat olacak kişilere imzalatılmaktadır. Her hastane, her doktor ve her ameliyat için geçerlidir. Size özel değil ameliyata özel rutin bir uygulamadır.
AMELİYAT SONRASI
Tıbbı açıdan ameliyat sırasında tampon kullanılması gerekebilir. Tamponun alınış süresi, ameliyatı gerçekleştiren cerrahınızın kararı ile olur. Doktorunuzun bilgisi dışında başkası tamponunuzu çıkarmamalı.Tamponlardan dolayı boğazınızda kuruluk hissi, hafif yanma ve boğaz ağrısı olacaktır. Bu yakınmalarınız genel anestezi sırasında yerleştirilen anestezi tüpü nedeniyle de 3-4 gün kadar sürebilir.. Ameliyat sonrası ağrı genelde olmamaktadır. Ağrısı olan kişilere ağrı kesici verilmektedir. Ameliyat sonrasında burun tıkanıklığınız birkaç gün devam edebilir, bu durum normal bir süreçtir. İlk günden sonra hastalar duruma alışmaktadır. Operasyon sonrasında burnunuzun üstünde plastik atel-alçı konulabilir.. Burun ameliyatınızdan 7 gün sonra alınır.. Alçınızı kendiniz asla çıkarmamalısınız ve sudan korumanız daha sağlıklı olur.
Ameliyat sonrasında gözaltlarınızda morluklar ve şişlikler olabilir. Bu morluk ve şişlikler 3-4 gün içerisinde geçer. İlk gece soğuk kompres uygulanması yeterlidir. Baş yukarıda yatmak ödemi azaltır. Doktorunuzun yazdığı reçeteyi almayı ve ilaçları kullanmayı unutmayınız. Hafif burun önünden kanlı akıntı doğaldır. Hapşurma, ıkınma sonrası sonrası artabilir. Ertesi gün büyük oranda azalır ve kesilir. Anormal olan durum ağızdan burundan yoğun şekilde kırmızı kan gelmesidir. Ayrıca burunda sonradan gelişen ısı artışı , kızarıklık, burun ucunda mordan siyaha dönen renk değişikliği ve kötü kokulu akıntı da doktorunuza bildirmeniz gereken önemli bir durumdur.
Ameliyat sonrası 37.5 dereceden yüksek ateş, burnunuzdan iltihaplı kötü kokulu akıntı veya giderek artan baş ağrısı gibi yakınmalarınız olursa hekiminize başvurunuz. Burnunuzun etrafında yapılan işlemler nedeniyle oluşan ödeme bağlı uzun vadeli şişlikler ise ilk ay hızla, 6 ayda kademeli olarak, 12. ayda tamamen kaybolur. Bu şişlikler sizin ameliyat olduğunuzu bilen yakınlarınız, kendiniz ve doktorunuz tarafından fark edilebilecek şişliklerdir, belirgin olarak dikkat çekmezler.
Ameliyat Sonrası Erken Dönemde Yapılacaklar
• Hasta ameliyattan sonra en erken 3 saat sonra su içebilir. Gıda alımı ise ameliyattan çıktıktan en erken 4 saat sonra olmalıdır.
• Burnunuzda tampona bağlı olarak burun tıkanıklığı, hapşırma hissi, pembe renkli veya hafif kırmızı kan sızıntısı, hafif bir baş ağrısı, gözlerinizde sulanma gibi yakınmalarının olması doğaldır. Bu yakınmalar tampon alındıktan sonra azalacak ve 1 hafta içinde de kaybolacaktır.
• Ameliyatın olduğu gün ve ertesi gün ameliyat sırasında yutulan kan nedeni ile büyük abdest siyah renkli gelebilir veya ameliyat günü hasta kahve telvesi şeklinde kusabilir. Endişe etmeyiniz. Olay birkaç gün devam ederse hekiminize bildiriniz. Tamponlarınız alınıncaya kadar istirahat ediniz . Kendinizi iyi hissetseniz bile aşırı egzersizden, yorucu günlük faaliyetlerden sakınınız.
- Aşırı sıcak her türlü çay, kahve ve çorba gibi gıdaların yiyip içmeyin. Çok sert gıda çiğnemeyiniz.
- Başınız kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde yüksek yastıkta yatınız.
- Yerden bir şey almak gerekirse dizinizi yere koyarak ve öne çok eğilmeden alınız.
- Sümkürmeyiniz.
- Öne eğilmeyiniz.
- Ağır kaldırmayınız.
- Çok sıcak ve buharlı banyodan sakınınız.
- Duşta kısa kalın.
- Güneşte kalmaktan, güneş banyosu yapmaktan sakınınız.
- Aspirin ve türü kanamayı arttırıcı ilaçlar kullanmayınız.
- Tamponlarınızı kendiniz çıkarmayınız.
Tamponlarınız alındıktan sonra
• Burnunuzun içindeki yaraların geçmesinin ve burun içi ödeminin azalmasının 3-4 haftada olacağını hatırlayınız. Bu yüzden burnunuzda tamponlar alındığında tıkanıklık olabileceğini unutmayınız.
• Yara iyileşmesi sırasında burun içinde aşırı kabuklanmalar olabilir. Bu durum için .okyanus suyu spreyleri ve nasal nemlendiricileri eczaneden temin edebilirsiniz.
• Sümkürme işlemi 2-3 hafta kadar yapılmamalıdır.
• Eğer konka (burun içi et) küçültmesi cerrahi olarak yapılmışsa doktorunuzdan habersiz burun içi yıkama ve sümkürme işlemi 3 hafta süreyle yapılmamalıdır. Aksi takdirde burun kanaması ortaya çıkabilir.
• Tamponlar alındıktan sonra burun içi iyileşirken yapışıklıklar olmasını engellemek, kabukları temizlemek ve yara iyileşmesini kontrol etmek için haftada bir olmak üzere birkaç kez pansumana çağrılabilirsiniz. Tamponlar alındıktan sonra pansuman için randevularınıza uyunuz.