Dünya Diyabet Günü

Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek veya geciktirmektir. Diyabetin tedavi edilebilmesi için yaşamınızda, başta beslenme alışkanlıklarınız olmak üzere, bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak yiyeceklerdir ve bu nedenle sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.

 

Şekerli besinlerden uzak durunuz.

  • Bal, reçel, pekmez, marmelat, sofra şekeri, yaş pasta gibi saf basit şeker kaynaklarından uzak durunuz. Kan şekerinizin aniden yükselmesi ile hiperglisemi tablosu ortaya çıkabilir.

Öğün saatlerine dikkat ediniz.

  • Tek öğünde çok yemek yemek kan şekerinin yükselmesine sebep olacaktır. Bu yüzden günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenmek kan şekerinin daha düzenli olmasını sağlayacaktır.
  • Yemeklerinizi küçük lokmalar halinde iyice çiğneyerek tüketin.
  • Diyabet hastalarında kan şekeri aniden düşme ve yükselme eğilimindedir. Bu yüzden ara öğünler asla atlamamalıdır.
  • 4 saatten daha uzun süre aç kalmadan ara öğünlerinizde meyve; yanında ikinci bir besin olan süt grubundan süt, yoğurt veya ayran tercih edebilirsiniz. Meyvenin yanında tüketilen protein ağırlıklı ikinci bir besin hem kan şekerinizin birden yükselmesini önleyecek hem de açlık hissini erteleyecektir.

Posa tüketiminizi arttırın.

  • Diyetin enerji yoğunluğunu azaltarak tokluk duygusu yaratır ve şişmanlığın önlenmesine yardımcı olur.
  • Öğünlerinizde tercih edeceğiniz salata posa alımınıza katkıda bulunup kan şekeri profilinizde olumlu sonuçlar gösterecektir.
  • Kepekli, tam tahıllı besinler yüksek posa içeriğinden dolayı kan şekerinizi daha yavaş yükselteceğinden; beyaz ekmek yerine yulaf, çavdar ve tam buğday unundan yapılmış ekmeği, pirinç yerine bulguru tercih etmeli; fazla miktarlarda et tüketmek yerine kuru baklagil alımını artırmalı ve bol miktarda sebze-meyve tüketmeye özen göstermelisiniz. Kabuğu ile tüketilebilen sebze ve meyveler soyulmadan tüketilmelidir.

Yeterli protein tüketimi kan şekerinizin düzenlenmesini sağlar.

  • Et, süt, yumurta, kurubaklagiller vb protein içeriği yüksek besinler kan şekeri profiliniz düzenlenmesini sağladığı için günlük diyette mutlaka bulunması gerekir.
  • Ara öğünlerde tüketilen meyvenin yanında süt, yoğurt vb süt ürünlerinin tüketimi yüksek protein içeriğinden dolayı kan şekerinizin ani yükselmesini önler.

Yağ tüketiminizi sınırlandırınız.

Alkol tüketimine dikkat ediniz.

  • Alkol yüksek miktarda kalori içerdiği ve kan şekerinde ani düşmelerin yaşanmasına sebep olduğu unutulmamalıdır.

İdeal kilonuzu koruyunuz.

  • İdeal kiloda olmanız kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır. İdeal kilonuzu koruyabilmek ve düzenli kan şekeri düzeyine ulaşabilmek için doktorunuzun ve diyetisyeninizin önerileri doğrultusunda hafif tempoda spor yapmalısınız.
  • Egzersize aç karnına çıkmayın en az 2 saat önceden bir şeyler tüketin. Aç karnına yapılan egzersiz kan şekerinizin aniden düşmesiyle ve hipoglisemi atağı yaşamanızla sonuçlanır.
  • Egzersiz sırasında hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) işle karşılaşabileceğiniz için etrafınızdaki kişilerin diyabetli olduğunuzu belirten bir kart bulundurunuz. Acil durumlarda tüketebilmek için yanınızda kesme şeker veya meyve suyu taşımayı ihmal etmeyin.

 

  • Günlük saat başı 1 bardak su alacak şekilde 2,5 – 3 litre su tüketmelisiniz.
  • Tuz tüketiminizi sınırlandırınız.
  • Etiket okuma alışkanlığı kazanmanız alacak olduğunuz besinlerde doğru ve sağlıklı seçim olanağınızı kolaylaştırır. İçindekiler bölümü besinin içerdiği şeker ve yağ içeriği hakkında size bilgi verir. Besin değeri tablosundan enerji, karbonhidrat, kolesterol, yağ ve var olan posa içeriklerinin % miktarına ulaşabilirsiniz.

Diyetinizle ilgili her tür sorunuz için diyetisyeninizle iletişime geçiniz.

Bu gönderiyi paylaş