Çocuklarda Ateş !

Çocuklarda ateş, aileleri en çok korkutan durumlardan birisi.. Hangi ateşi önemseyelim? Hangi ateşli durumları takip edelim bilemeyebiliyoruz.. Aslında en önemlisi; çocuğun genel durumu, hali keyfi iyiyse çok endişelenmemek gerektiği :)

Çocuğunuzun ateşi olduğundan şüphelendiğinizde ilk yapmanız gereken ortam ısısını ve çocuğun kıyafetlerini kontrol etmek olmalı.. Ortam ısısının kabaca 23-24 derece olduğundan emin olduk, üstü kalın değil dedik, peki o zaman ateşi doğru ölçüyor muyuz sorusu sıradaki aşamamız :)

Çocuğumuzun ateşini nereden ölçelim? Koltuk altından ya da kulaktan..  Eskiden kullanılan cıvalı termometreler, ev kazalarında riskli grupta olması nedeniyle artık piyasada bulunmuyor ve önerilmiyor. Koltuk altı dijital ölçerler ya da dış kulak yolundan ölçüm yapan cihazlar tercih edilmeli.. Kızılötesi cihazlar; aileler tarafından çok tercih edilse de, kalibrasyonları kolay bozulduğu için, sağlık çalışanları tarafından önerilmeyen grupta..

Ateşe neden olan durumlar; en çok üst solunum yolu enfeksiyonları, diş çıkarma dönemleri, aşılar, idrar yolları enfeksiyonları, barsak enfeksiyonları vs çok geniş bir aralıkta sayılabilir.. Enfeksiyon ya da inflamasyona (yangı) vücudun bir yanıtıdır aslında ateş.. Bünyenin savaştığını gösterir.. Bu sebeple de her ateşin düşürülmesi, müdahale edilmesi gerekmez.. Özellikle aşının yaptığı ateşe 38,5 dereceyi geçmedikçe, aşırı huzursuzluk yaratmadıkça müdahale etmeye gerek yoktur.. Hele ki aşı öncesi ateş düşürücü vermeyi kesinlikle önermeyiz..

Peki çocuğumuzun ateşi kaç dereceyi geçerse endişelenelim? Ne zaman doktora başvuralım?

**Yenidoğan döneminde (0-1 ay) 37,5 ve üzeri ateşte mutlaka doktorunuza başvurun.

**1-3 aylık dönemde 37,8 üzeri ateşte sık beslemeye, ateş takibi yapmaya çalışın, 2 günden uzun süren ateş, beslenme bozukluğu, halsizlik varsa doktorunuza başvurun.

**3ay-3 yaş döneminde 38 üzeri ateş, çocuğun beslenmesi iyi keyfi yerindeyse 2-3 gün takip edilebilir, en sık viral enfeksiyonlar, diş çıkarma, aşı reaksiyonu ve diğer enfeksiyonlar ateşe neden olur.. 3 günden sonra hala ateşli ise muayene edilmesi uygun olur.

**Ayrıca çocukta daha önce ateşle tetiklenen havale öyküsü varsa, ateşli durumlarda çok beklenmeden muayene edilmesi, daha önceden değerlendirilip gerek görüldüyse koruyucu ilaç kullanılması uygun olabilir...

Ateşin genellikle sağlıklı bir vücut savunma yanıtı olduğunu unutmayıp, çocuğun genel halini esas alırsak çok daha rahat bir şekilde süreci yönetebiliriz...

Gerekli durumlarda, yenidoğan döneminden itibaren parasetamol ve  1 yaştan sonra önerilen ibuprofen etken maddeli ateş düşürücüler, doktorunuzun önerdiği dozlarda kullanılabilir. Lokal soğutma yöntemleri, ılık suyla duş ve bol sıvı vererek te ateş kontrol altına alınabilir...

Ateş değil, altta yatan durum ve çocuğunuzun kliniği yani genel durumu esastır :) Sağlıklı günler...

 

Bu gönderiyi paylaş