Karın Yağlanması (Abdominal Obezite)
KARIN YAĞLANMASI (ABDOMİNAL OBEZİTE)
Karın ve bel çevresinde bulunan yağlar, vücudumuzun diğer bölgelerinde bulunan yağlara göre aterosklotik kalp hastalığı, Metabolik Sendrom ,Tip 2 diyabet ve inme açısından daha fazla risk oluşturmaktadır.Karın yağlanmasının sağlık riski oluşturmasının önemli bir nedeni de bu yağların deri altında birikmesinin yanında karaciğer ve pankreas gibi organların içinde de birikmesidir.
Bel ve karın yağları vücudun diğer bölgelerindeki yağlarda olduğu gibi fazla kalori alınması ile artmakta ve abdominal obeziteye yol açmaktadır . Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, yaşlanma ve genetik etkenler de karın yağlanmasında rol oynar.
Karındaki yağlanma bel çevresini ölçerek gösterebilir.Vücut kitle endeksi ise genel vücut yağlanması ve obeziteyi göstermektedir. Bel çevresi toplumlar arasında farklılı göstermektedir.Türkiye için bel çevresi ölçüm ortalaması kadınlarda 80 cm ,erkeklerde 90 cm dir.Bu değerlerin üstüneki ölçümler artmış karın yağlanmasını gösterir.
Erkeklerdeki karın bölgesindeki yağlanma, erkek seks hormonlarına bağlı olarak kadınlara göre daha fazladır. 40 yaşından önce, kadınlarda en çok yağ bulunan bölge kalça ve basen bölgesiyken, 40 yaş sonrası östrojen hormonunun azalmaya başlamasıyla birlikte bu yağlanma karın bölgesine doğru dağılım gösterir
Doymuş yağ alımını azaltma, meyve ve sebze tüketimini arttırma ve porsiyonları azaltma yapma gibi yaşam şekli değişiklikleri, karın yağlanması başta olmak üzere tüm vücut yağlanmasını azaltacaktır.
Şeker içeren içecekler fazla kalori alınımına neden olarak, karın ve bel çevresi yağlanmayı artırır.Bunların içinde çoğunlukla mısır şurubu bulunmakta olup kalorisi yüksektir.Trans yağ asitlleri, margarinde bulunur ve karın yağlanmasını daha çok arttırmaktadır. Fast food , sıklıkla trans yağ ve yüksek kalori içerdiği için karın yağlarını arttırıcı etki yapar.İşlenmiş ve paketlenmiş her türlü besin de kilo alimı ve karın yağlanmasını arttırır.
Karın yağlanmasını azaltan en önemli etkenler kalori alımının azaltılması ve sürekli egzersizdir. Doymuş yağ alımını azaltma, meyve ve sebze tüketimini arttırma ve porsiyonları azaltma yapma gibi yaşam şekli değişiklikleri, karın yağlanması başta olmak üzere tüm vücut yağlanmasını azaltacaktır. Günde 2 bardak yeşil çay karın yağlarını azaltmaktadır. Lif içeriği yüksek besinler, karın yağlarını azaltır. Örneğin, bulgur lifli bir besin olup pirince göre daha az zararlıdır. Rafine ve işlem görmüş ürünler ise karın yağı ve kilo artışı yapar.kilo alımını arttırır.
Genellikle kilo verildiğinde ilk eriyen bölüm vücudun orta bölgesi dir. Orantılı olarak kilo verebilmek için dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir.Mekik çekmek veya karın bölgesine yönelik diğer egzersizleri yapmak karın kaslarınızı güçlendirir ancak bel çevresindeki yağları azaltmaz. Bel çevresindeki veya diğer bölgelerdeki yağları azaltmak için diyet ve birlikte egzersiz yapılmalıdır. Yürüme, koşma, yüzme, bisiklet veya tenis gibi kardiyo tarzı egzersizler yağ yakımını destekler.Günde 10000 adım atmak idealdir.Bu adımlar ne kadar tempolu olursa o kadar verimli olacaktır.Günlük egzersiz miktar ikiye bölünerek uygulanabilir.Hiç egzersiz yapmayanlar için yavaş artırılan egzersiz ile ideal ve verimli egzersiz miktarına erişilmelidir.
Yapılan çalışmalar, bel çevresi yağlanmanın özellikle kalp sağlığı için çok tehlikeli olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda osteoporoz, demans (unutkanlık), Alzheimer, diyabet, kolon kanseri, metabolik sendrom, yüksek kan basıncı gibi sağlık problemleri ile bağlantı olduğu görülmektedir.
Alınan kaloriyi azaltmak ve daha fazla egzersiz yapmak, bel çevresini azaltmanın en iyi yoludur. Yapılan bir çok araştırma; meyve, sebze, tam tahıl, düşük yağlı süt ürünleri, kurubaklagil, yağlı tohumlar, yağsız et, balık, yumurta ile tüm besin öğelerini karşılayan dengeli bir diyet takibi ve haftada 3-4 gün, 30 ila 60 dakika egzersiz ile desteklenmesinin bel çevresini kontrol altına alınabileceğini göstermektedir.