Duygusal Beslenme

DUYGUSAL BESLENME

Duygusal beslenme genel olarak olumsuz duyguları bastırmanın veya yatıştırmanın bir yolu olarak yemek yemektir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; çoğu insanın normalin üstünde yemek yemesinin nedeni, %75 duygusal duruma bağlı ve açlıkla karışan yaklaşık 16 farklı duygu var. Kızgınlık/öfke, yorgunluk/bitkinlik, depresyon, yalnızlık, güvensizlik/yetersizlik, suçluluk, kıskançlık, mutluluk, kaygı/asabiyet, hayal kırıklığı, boşluk hissi, üzüntü/keder, korku, bu duygulardan bazıları…

Bazı insanlar güçlü duygular karşısında daha az yemek yese de, siz duygusal sıkıntı çekiyorsanız, dürtüsel veya aşırı yeme davranışı gösteriyor olabilir, zevk almadan pratik veya yakınınızdaki herhangi bir şeyi çabucak tüketiyor ve hatta bunu bir tedavi yöntemi gibi bile görüyor olabilirsiniz.

Ancak; duygusal beslenenlerde sonuç genellikle aynıdır. Etki geçicidir, duygular geri döner ve muhtemelen kilo konusunda ek suçluluk yükü taşırsınız. Bu da sağlıksız bir döngüye yol açabilir ve duygularınız aşırı yeme durumunu tetikler, kendinizi kötü hissedersiniz ve tekrar yemek yersiniz.

Duygusal yemeyi durdurmaya yardımcı olmak için şu ipuçlarını deneyin:

Bir yiyecek günlüğü tutun. Ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi, ne zaman yediğinizi ve ne kadar aç olduğunuzu yazın. Zamanla, ruh hali ve yemek arasındaki bağlantıyı ortaya çıkaran işaretler görebilirsiniz.

Gerçekten aç mısınız kontrol edin. Açlığınız fiziksel mi duygusal mı? Sadece birkaç saat önce yediyseniz ve mırıldayan bir mideniz yoksa muhtemelen aç değilsinizdir. Özlemin geçmesi için zaman tanıyın. Belki de susamışsınızdır, bir bardak su için.

Sıkıntılarla savaşın. Aç olmadığınız zaman atıştırmak yerine, dikkatinizi dağıtın ve daha sağlıklı bir şey yapın. Yürüyüşe çıkın, film izleyin, dans edin, müzik dinleyin, okuyun, internette gezinin veya bir arkadaşınızı arayın. Duygularınızı kontrol edene kadar markete olan yolculuğunuzu erteleyin.

Sağlıklı atıştırmalıklar tüketin. Öğünler arasında yemek yeme isteği hissediyorsanız, taze meyve/sebzeler, fındık veya patlamış mısır gibi sağlıklı bir atıştırmalık seçin ya da özleminizi tatmin edip etmediklerini görmek için en sevdiğiniz yiyeceklerin daha düşük kalorili versiyonlarını deneyin.

Stresinizi ayarlayın. Stres duygusal yemenize katkıda bulunursa, yoga, meditasyon veya derin nefes alma gibi bir stres yönetimi tekniğini deneyin.

 

Bu gönderiyi paylaş