Coronavirüs’ e Karşı Bağışıklığınızı Böyle Güçlendirin!

Vücuda giren hastalık yapıcı bakteri ve virüsleri ortadan kaldırmak için savaşan bağışıklık sistemi, hatalı beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, sigara, uyku düzensizliği ve stres ile baskılanabilir. Covid 19 Pandemisi’ ne maruz kaldığımız bu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek çok önemli.

Coronavirüs’ e karşı bağışıklığınızı böyle güçlendirin;

BETA KAROTEN

Beta karoten, güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olan A vitaminine dönüştürülür. Antikorların toksinlere ve yabancı maddelere yanıt vermesine yardımcı olarak çalışır.

İyi beta karoten kaynakları arasında öncelikle turuncu ve sarı sebze ve meyveler vardır. Diğer kaynakları da tatlı patates, havuç, mango, kayısı, ıspanak, lahana, brokoli, kabak ve kavundur.

C VİTAMİNİ

C vitamini, antikorların kan seviyelerini arttırır ve lenfositleri (beyaz kan hücreleri) ayırt etmeye yardımcı olur, bu da vücudun ne tür bir korumanın gerekli olduğunu belirlemesine yardımcı olur.

Bazı araştırmalar, daha yüksek C vitamini seviyelerinin (en az 200 miligram) soğuk algınlığı semptomlarının süresini hafifçe azaltabileceğini önermektedir.

Portakal, greyfurt, kivi, çilek, Brüksel lahanası, kırmızı ve yeşilbiber, brokoli, pişmiş lahana ve karnabahar gibi yiyeceklerin C vitamini kaynaklarıdır.

D VİTAMİNİ

D vitamini ayrıca T2 katil lenfositleri olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin aktivitesini ve sayısını değiştirir, bu da bakteri ve virüslerin yayılmasını azaltabilir.

D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral enfeksiyonların gelişme riskini artırabilir.

D vitamini besin kaynakları arasında yağlı balıklar, yumurta, süt, peynir, mantar, maydanoz, yulaf, balık yağı bulunur.

D vitamini takviyelerinin sizi Coronavirüs’ ten koruyacağını kanıtlayan bir kanıt olmasa da, bir kan testi ile ölçülebilen bu önemli vitaminden yeterince alamadığınızı düşünüyorsanız bir D vitamini takviyesi düşünmek akıllıca olacaktır.

ÇİNKO

Çinko, bağışıklık sistemi hücreleri için elzemdir ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir.

Çinko kaynakları kırmızı et, hindi eti, kabak çekirdeği, mantar, bezelye, fasulye, barbunya, nohut, mercimek, çavdar, yulaf, fındık, istiridye (konserve dahil), yengeç, ıstakoz, yumurta ve süt ürünleridir.

PROTEİN

Protein, bağışıklık hücreleri ve antikorlar için önemli bir yapı taşıdır ve bağışıklık sistemimizin işini yapmasında önemli bir rol oynar.

Protein hem hayvan hem de bitki bazlı kaynaklardan alınabilir ve kaynakları balık, kümes hayvanları, sığır eti, süt, yoğurt, yumurta ve süzme peynir, fındık, tohum, fasulye ve mercimektir.

Örneğin kraker gibi protein içermeyen atıştırmalıklar yerine kavrulmuş nohut, süt gibi protein açısından zengin atıştırmalıklar çok daha değerlidir.

PRE-PROBİYOTİKLER

Probiyotikler ve prebiyotikler, bağışıklık sistemimizi destekleyen mikrobiyomun sağlığını artırmaya yardımcı olur.

Probiyotik kaynakları arasında yoğurt ve kefir, gibi fermente süt gıdaları ve yaşlı peynirler ile lahana turşusu, boza ve tarhana ve maya ekmeği gibi fermente gıdalar bulunur. Prebiyotik kaynakları kepekli tahıllar, muz, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, enginar ve fasulyeyi içerir.

HİDRASYON

Son olarak, nemli kalın.

"Hafif dehidrasyon (vücudun susuz kalması) vücut için fiziksel bir stres olabilir." Kadınlar günde 2,7 litre ve erkekler, 3,7 litre sıvı tüketmeyi hedeflemelidir. Meyve, sebze ve çorba gibi tüm sıvıları ve su açısından zengin yiyecekleri gündelik hayatınıza adapte edin.

Bu gönderiyi paylaş