RADYOTERAPİ SÜRECİNDE BESLENME

RADYOTERAPİ SÜRECİNDE BESLENME

İyi bir beslenme kanser tedavisi alan kişiler için çok önemlidir. Gerek hastalığınız gerekse uygulanan tedavilerin vücudunuzda yaptığı tahribatların onarımı için enerjiye ve malzemeye ihtiyaç duyulur. Bunları da dışarıdan aldığımız gıdalar ile sağlamaktayız.

Radyoterapi alan her hasta beslenme sorunu yaşamaz. Ancak iştahsızlık, ağız ve boğaz yaraları, ağız kuruluğu, diş ve dişeti problemleri, koku ve tat almada değişiklikler, bulantı ve kusma, ishal veya kabızlık, halsizlik, duygu durum değişiklikleri gibi pek çok faktör beslenmenizi olumsuz etkilemektedir.

 

Tedavi süresince iyi beslenmenin faydaları;

  • Kendinizi iyi hissedersiniz.
  • Enerjinizi korursunuz.
  • Tedaviye bağlı yan etkiler ile daha kolay baş edersiniz.
  • Enfeksiyon kapma riskiniz azalır.
  • En kısa sürede iyileşmenize yardımcı olur.

 

Proteinler: Vücut dokularının yenilenmesi, gelişmesi ve bağışıklık sistemimiz için çok önemlidir. Kanser tedavisinde vücudun protein ihtiyacı artmaktadır. Protein kaynağı besinler; kırmızı et, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek) sayılabilir.

Yağlar: Vücudumuzun önemli enerji kaynaklarındandır. Ayrıca bazı hormonların yapı taşlarıdır. Vitaminlerin vücutta kullanılması için de yağlar önemlidir. Hayvansal yağlar ve bitkisel yağlar olmak üzere iki ana gruptan oluşur. Trans yağları kesinlikle kullanmayın.

Karbonhidratlar: Vücudumuz için gerekli enerjiyi sağlarlar. Tahıl ürünleri, patates, pirinç ana kaynaklarıdır.

Vitamin ve mineraller: Hücrelerin ve dokuların onarımı için gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenen kişiler bu ihtiyaçlarını doğal besinlerde karşılarlar. Bazı durumlarda dışarıdan destek gerekebilir. Bu gibi durumlarda hekim ve diyetisyeniniz size önerilerde bulunacaklardır.

Su: Yaşam kaynağıdır. Günde 8-10 bardak su içmelisiniz. Eğer kusma, ishal gibi şikayetler varsa su tüketiminizi daha da artırmalısınız.

 

           Öneriler;        

  • Protein ağırlıklı beslenin, karbonhidrat tüketiminizi azaltın.
  • Tuz ve şekeri azaltın.
  • Az ve sık beslenin.
  • Gün boyunca küçük atıştırmalıklar tüketin.
  • Bol sebze ve meyve tüketin.
  • Yeni yiyecekler denemekten çekinmeyin.
  • Yemeklerinizi önceden hazırlayıp buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın.
  • Yakınlarınızdan sizin için alışveriş yapması ve yemek pişirmesi için yardım isteyin.
  • Sevdiğiniz yiyecekleri istediğiniz zaman yiyin.
  • En çok aç hissettiğiniz zaman en büyük öğününüzü yiyin.
  • Yemek aralarında su ve sıvı tüketin. Yemekle birlikte su içmeyin. Ağız kuruluğunda lokmaları ıslatmak amacıyla küçük yudumlar alabilirsiniz.
  • Hafif egzersiz ve yürüyüşler yapın

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş