ÖZELLİKLİ ENFEKSİYONLAR
Özellikli Enfeksiyonlar Nelerdir?
Enfeksiyon Hastalıkları bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklardır.Her hastalık etkeninin farklı bulaşma yolları vardır.
Özellikli enfeksiyonlar tanı ve tedavisi yakın takip ve özel deneyim gerektiren enfeksiyon hastalıklarıdır.Kronik enfeksiyonlar ve bağışıklığı baskılanmış hastaların enfeksiyonları örnek verilebilir. Enfeksiyon hastalıklarının bir kısmı kısa sürede iyileşir. Ancak bazı enfeksiyonlar uzun sürer ve kronik bir seyir gösterir. Kronik hepatit B, kronik hepatit C ve HIV /AIDS uzun süreli, takibi ve tedavisi özellikli olan enfeksiyonlardır.
HIV/AIDS, “ İnsan immun yetmezlik virüsü” (HIV) adlı bir virüsün neden olduğu kronik bir enfeksiyondur. Günümüzde genellikle günde bir tablet verilen ilaçlarla hastalığın tedavisi mümkündür. Kandaki virüs miktarı(viral yük) ve CD4 lenfositlerin sayısı takip edilerek tedavisi planlanır. Bağışıklık sisteminin baskılanması durumunda gelişebilecek enfeksiyonlardan korunmak için ilaç tedavisi ya da aşı planı yapılır.
Viral hepatitler, hepatit virüslerinin neden olduğu karaciğer enfeksiyonlarına verilen genel bir isimdir.
Kronik hepatit B ve kronik hepatit C siroz ve karaciğer kanseri gelişmesi riski nedeniyle yakın takibi gereken hastalıklardır. Bu hastalıkların tedavisi mümkündür. Tedavinin gerekliliği her hasta için özel olarak planlanır.
Diğer özel izlem gerektiren hasta grubu ise hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar nedeniyle bağışıklıkları baskılanmış hastalardır. Günümüzde bağışıklık sistemini baskılayan pek çok ilaç tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kortizon ve kanser hastalarında kullanılan kemoterapi ilaçları böyle ilaçlardır. Bağışıklık sistemi baskılanan hastalarda enfeksiyonlara yatkınlık artar. Bu tür hastaların enfeksiyonları özel izlem gerekir ve tedavileri farklıdır. Enfeksiyonlardan korunma amaçlı aşıları planlanmalı veya koruyucu antimikrobiyal ilaçlar verilmelidir.