RAHİM KANSERİ

Rahim Kanseri (Endometrium Kanseri) Tedavisindeki Son Gelişmeler

                Rahim kanseri dünyadaki gelişmiş ülkelerde ve ülkemiz Türkiye’de en sık görülen kadın üreme sistemi kanseridir. Rahim kanseri, endometrium denen rahim iç zarı tabakasının tümörleşmesi sonucunda oluşur. Genellikle menopoz sonrasındaki kadınlarda görülen bu hastalığının ortalama görülme yaşı yaklaşık 63’tür. Nadiren daha genç hastalarda da saptanabilir.

                Rahim kanseri riskini arttıran durumlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Erken adet görmeye başlama veya menopoza geç girmiş olmak
  • Şişmanlık (Obezite)
  • Şeker hastalığı(Diyabet)
  • Tamoksifen tedavisi kullanımı
  • PCOS

                Rahim kanseri olan kadınlarda en sık görülen bulgu ise anormal vajinal kanamadır. Özellikle, menopoz dönemi sonrasında görülen kanamalarda hastaların vakit geçirmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları önerilir. Bunun gibi menopoz sonrası kanaması olan hastalara, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimler tarafından bir endometrial biyopsi ya da rahim duvarının kazınması veya rahim duvarından parça alınması işlemi yapılır. Gönderilen parçalar patolojiye gönderilir. Patoloji raporu endometrium kanseri olarak rapor edilen hastaların bundan sonra tedavi için jinekolojik onkoloji cerrahi uzmanlarına yönlendirilmesi gerekmektedir.

                Rahim kanseri tanısı aldıktan sonra hastaların tedavisinde ilk yapılması gereken ameliyattır. Ameliyat da hastaların rahim ve yumurtalıkları çıkartılır (histerektomi ve salpingooforektomi). Rahim alınması ameliyatı çoğunlukla kapalı cerrahi yöntemler ile yani laparoskopik veya robotik olarak yapılabilir.

                Ameliyat sırasında aynı zamanda lenf bezlerinin de çıkartılması gerekmektedir, bunun için daha önceden etkilenmiş veya etkilenmemiş tüm lenf bezleri çıkartılırken son yapılan çalışmalarda sadece bazı lenf bezlerinin özel boyalar ile işaretlenerek çıkartılmasının uygun olduğu saptanmıştır. Sadece bazı lenf bezlerinin çıkartıldığı bu teknolojiye Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi (Bekçi lenf bezi teknolojisi) ismi verilmektedir.

                Ameliyat ile rahim, yumurtalık ve lenf bezleri çıkartıldıktan sonra hastaların kanser evresi ortaya koyulur ve buna uygun ek tedavi ihtiyacı yani radyoterapi veya kemoterapi alıp almayacaklarına karar verilir.

                Ameliyat ve sonrasında da bir takım ek tedaviler ile rahim kanseri olan çoğu hastada sonuçlar yüz güldürücüdür.

 

Bu gönderiyi paylaş