DÜNYA KALP GÜNÜ
Hiç düşünmüş müydünüz ,farkında olmadan neler oluyor etrafımızda vücudumuzda, bize çok doğal gelen hiç farketmediğimiz, ama bize hizmet eden o kadar çok şey var ki.
Ayakta durmak için hangi kasımızı ne kadar çalıştıracağımımızın , takla atarken hangi açı ve hangi hızla ileri atılacağımızı oturup hesaplamadan yapıveriyoruz , oysa takla atan bilen robutu, yürüyebilen, konuşabilen bi robutu bilim insanları yılllarca çalışarak yapabiliyorlar.
İşte farkındalık yaratmak istediğim o mucizelerden biri de kalbimiz. Daha anne karnında iken başladığı görevini , yıllarca aralıksısz devam ettiren , kendi damarı tıkansa , acı çekse , düzeni bozulsa bile görevine ara vermeyen, vücudun diğer organlarının çalışabilmeleri için, ihtiyaçlarını , karşılamaya çalışan o muhteşem kas kitlesi, KALBİMİZ.
Kalbimiz ortalama olarak dakikada 70, günde 104.000 ve yılda 38 milyon kez kasılarak, içindeki kanı vücudumuza pompalar , 1 dakikada yaklaşık 5.5 litre kan pompalar. Bu da; günde 8 ton, 1 yılda 3.000 ton, ortalama 80 yıl yaşadığımızı varsayarsak ,80 yılda ise 240.000 ton anlamına gelir . Bunu 300-350-gramlık bir organın yaptığını düşündüğümüzde yaptığı işin büyüklüğü daha da anlaşılır olacaktır
Gelin bizim içim bu kadar fedakarca hiç durmadan çalışan bu organımıza kulak verelim, Çalışma şartlarını iyileştirelim .Ona zarar verecek durumlar varsa ortadan kaldırmak , bize aksettirmediği bir sorunu varsa onu çözmek için daha fazla beklemeyelim .
Ciddi derecelerde kalp damar darlıklarının, şikayet olmadan sinsice ilerleyebileceğinin , ciddi aritmilerin bile başka nedenlere bağlanarak geçiştirilebileceğini aort anevrizması gibi sorunların semptom vermeden uzun sürelerce gizli kalabileceğinin farkında olalım.
Geri dönüşü olmayan hasarlar oluşmadan ,alınacak önlemlerin değerinin farkında olarak , kalbimizi koruyalım , düzenli kontrollerimizi yaptıralım.