HİPERTANSİYON

Kan basıncı nedir?

Organ ve dokuların beslenmesi için gerekli besin maddeleri ve oksijen kan tarafından sağlanır. Kanın tüm organ ve dokulara ulaştırılabilmesi için kalp tarafından belirli bir basınç ile pompalanması gerekmektedir.  Bu şekilde,  kanın kalp tarafından vücuda pompalanırken damar duvarlarına yaptığı basınca kan basıncı diyoruz. Bu basıncın yetersiz olması durumunu düşük kan basıncı ya da “hipotansiyon”  olarak tanımlıyoruz ki bu durum halsizlik, yorgunluk ve bayılmaya yol açabilmektedir.  Bunun tersine; eğer kanın damar duvarlarına yaptığı basınç yüksek ise buna da “hipertansiyon” adını veriyoruz. Yüksek kan basıncı iyi kontrol edilmediğinde; böbrek yetmezliği, kalp hastalığı ve inme (felç) gibi önemli ve hayati olabilecek sonuçlara yol açabilmektedir.

Hipertansiyonun varlığı (kan basıncının yüksekliği) nasıl anlaşılır?

Kan basıncı yüksekliği bir çok kişide hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle, eğer ölçtürmezsek, uzun yıllar bunun farkına varmayabiliriz. Ancak şikâyete yol açmaması vücudumuza zarar vermeyeceği anlamına da gelmemektedir. Bu nedenle; özellikle ailesinde hipertansiyonu olanlar zaman zaman kan basıncı ölçümü yaptırmalıdırlar. Bunun dışında; baş ağrısı, çabuk yorulma ve halsizlik de hipertansiyonun ilk bulguları olabilir.

Kan basıncı nasıl ölçülür?

 Kan basıncı bir sağlık personeli tarafından ölçüm cihazı ile ölçülebileceği gibi evde otomatik ölçüm cihazları ile kendiniz de ölçülebilirsiniz. Bileten değil de üst koldan ölçüm yapan cihazlar daha sağlıklıdır. Ölçüm sonrasında iki rakam belirtilecektir. Bunlardan cihazda üstte görünen rakam büyük tansiyonu (sistolik), altta görünen rakam ise küçük tansiyonu (diyastolik) işaret edecektir. Kan basıncı normalde 18 yaşın üzerindeki kişilerde ideal olarak 120/80 mmHg olmalıdır. Büyük tansiyonun 140 ya da küçük tansiyonun 90 mmHg nın üzerinde olması hipertansiyon olarak adlandırılır. Ancak, hipertansiyon tanısının koyulması için genelde birkaç kez ölçüm yapmak gerekecektir.

Hipertansiyonun önemi nedir?

Kan basıncının yüksek olması vücudunuzdaki bir çok organı etkileyecektir.  Kalbin bu basınç etkisinde kalması onu giderek büyütecek ve bir aşamadan sonra zayıflatarak kalp yetmezliğine yol açacaktır. En çok etkilenen bir diğer organ da böbrektir. Kontrolsüz hipertansiyon böbreğin fonksiyonunu bozar ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bunun yanı sıra beyinde kanama veya pıtı oluşumuna yol açarak felç geçirmemize neden olabilir ve ölüme neden olabilir.

Hipertansiyonu nasıl kontrol etmeliyim?

 Öncelikle her hipertansiyon hastasının uyması gereken bazı kurallara uymalısınız. Sağlıklı diyet, düzenli egzersiz ve yemeğinizdeki tuz miktarını azaltmanız ve varsa fazla kilolardan kurtulmanız çok önemlidir. Bunun dışında doktorunuz tarafından önerilen ilaçları düzenli kullanmaya özen göstermelisiniz. Hipertansiyon tedavisinde yapılan en önemli hatalardan biri, ilaç kullanmaya başladıktan sonra kan basıncının normale düşmesiyle birlikte ilacın kesilmesidir. Oysa bu durum tansiyonda ani ve tehlikeli yükselişe neden olabilmektedir.  Ayrıca evde zaman zaman kan basıncı ölçümü yapmak ve tansiyonun kontrol altında olduğunu teyit etmek de önemlidir. Bunun dışında kan basıncını takip eden doktorunuzla düzenli iletişim kurmak ve belirli aralıklarla kontrollerinizi yaptırmak da kalp, böbrek ve damar sağlığınızı korumak için büyük önem taşımaktadır.

Bu bir bilgilendirme yazısıdır. Daha ayrıntılı bilgi için doktorunuza başvurunuz Randevu için www.losante.com.tr adresin ziyaret edebilir ya da 03126667666 no’lu telefonu arayabilirsiniz

Bu gönderiyi paylaş