KALP KRİZİ NEDİR?

KALP KRİZİ

 

Kalp krizi sırasında kalbi besleyen damarlardan (koroner  arter) biri tıkanır  ve bu tıkanan damarın kanı götürdüğü kalp bölgesine  artık kan gitmez , bu bölgedeki kalp kası ölmeye başlar . Buna kalp kası ölümü anlamında miyokard infarktüsü(kalp krizi) denir.Tedavi olmadan(tekrar kanın gitmesi sağlanmadan) saatler ilerledikçe (özellikle 90 dakikadan sonra) daha çok kalp kası ölür ve  ölen kısım düzelmez ve onarılamaz . Oysa zamanında yapılacak olan tedavi ile kalp kasının ölmesi yani kalp krizinin zarar vermesi azaltılabilir , önlenebilir . Günümüzde  pıhtı eritici ilaçlar ve diğer damar-arter- açıcı tedaviler (anjiyoplasti,stent) kalp krizi ilerlemesini durdurabilir. Demek ki ; belirtilerin başlamasından hemen sonra uygulanması gereken bu tedaviler kalp hasarını önleyebilir ya da azaltabilir.Tedavi ne kadar erken başlarsa iyileşme o kadar iyi olacak ve hatta tam iyileşme şansı olacaktır. Bu tedavilerde en  etkili sonuç , belirtilerin başlamasını izleyen ilk birkaç saat içinde başlanması ile alınır. Belirtilerin başlamasından , tedavinin başlamasına kadar geçen her dakika , tıkanmış (damarın) arterin açılmasının sağlayacağı yararı azaltır. 

                                                  

 

Kalp krizi kalbi besleyen damarlardan birinin tıkanması sonucu olur. Damar tıkanınca; o damarların kanı ilettiği bölgelere artık besin maddeleri ve oksijen gidemeyeceği için bu bölgeler olur. Kalbin kasılma düzeni bozulur ve kalp kanı pompalama işini yeterince yapamaz. Bir damarın önemi önemi beslediği kalp kası bölgesine bağlıdır. Tıkanan damarın önemine göre kalpteki hasar az ya da çok olur.

  • Kalp krizi başladığında zaman her şeydir. Kalp krizi uyarıcı belirtileri ile karşılaşan insanlar sıklıkla ne kadar ciddi bir durum içinde olduklarını yadsırlar ve bekle –gör yolunu seçerler.
  • Oysa zaman çok önemlidir, bu durumdaki bir kişi doğru tıbbi değerlendirme ve tedavi gereğindedir.Birkaç dakikadan (5-10 dk) fazla beklemeden 112 ye telefon edilmelidir.
  • Tıbbi personel ve ambulans yararları.
  • Ambulans personeli hastaneye ulaşmadan hemen önce  yolda tedaviye başlayacaktır.
  • Kalp krizi sırasında kalp durabilir.Ambulans personeli kalp atışlarını tekrar başlatacak bilgi ve donanıma sahiptir.
  • Ambulansla hastaneye ulaşan ve kalp krizi geçirmekte olan hasta , hastaneye varışında daha hızlı tedavi edilme şansına sahiptir

Kalp krizi belirtileri var ancak ambulans çağırılamıyorsa bir başkasının kullandığı araba ile hastaneye gidilmelidir.Kesinlikle bir başka seçenek olmadıkça araba hasta tarafından  kullanılmamalıdır

Kalp krizi geçirmiş olsanız bile önlem almakta geç kalmadığınızı bilmeniz önemlidir.

Ayrıca bilmelisiziniz ki; kalp krizi geçirenlerin yarısı bir kriz geçirmekte olduklarını fark etmezler , bunun nedeni belirtilerin çok çeşitli olması, sindirim sistemi sıkıntıları ile benzerlik göstermesi ya da hastalığın sessiz seyretmesindendir.

Bilgi ve Randevu için;

0 (312) 666 7 666

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş