ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

    DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

   DEHB(Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) çocukluk çağında en sık gördüğümüz nörogelişimsel bozukluklardandır ve genelde akademik hayatın başlaması ile birlikte dikkat, organizasyon becerileri ve uzun süre sabit hareketsiz kalıp derse odaklanmak gibi pek çok işlevin gerektiği okul çağı döneminde tanı konur.

     Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu dikkatsizlik, hiperaktivite-dürtüsellik olmak üzere iki temel alanda belirtiler kümelerini kapsar. Bu belirtilerden bazıları detaylara yeterince önem vermemek, okul ödevlerinde dikkatsizliğe bağlı sık hata yapma, dikkati sürdürmede zorluk, ödevlere başlamada sürdürmede güçlük, dinlemiyormuş gibi görünmek, yerinde duramamak, sınıfta oturmamak, otursa da elini kolunu sürekli hareket ettirmek, çok konuşmak, söz kesmek, sıranın ona gelmesini beklemekte zorluk olarak sayılabilir.

      Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı çocuğun klinik izlemi ile çocuk ve ergen psikiyatri uzmanları tarafından konur. Aileden , öğretmenden ayrıntılı bilgi alınır. Gerekirse tanı ölçeklerinden ve MOXO gibi yardımcı testlerden yararlanılabilir.

      Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi olan bir hastalıktır. Erken tanı ve uygun tedavi hastalığın gidişatını en olumlu etkileyen etkenlerdir. Tedavisiz kalan olgularda tabloya davranım sorunları, depresyon, anksiyete bozukluğu ve madde kullanım bozuklukları gibi durumlar eklenebilir. Aileler genellikle ilaç tedavisinden çekinirler ancak asıl çekinmeleri gereken nokta bu bilgiler ışığında tedavisiz kalmak olmalıdır.

Bilgi ve Randevu İçin;

0312 666 7 666

Bu gönderiyi paylaş