BETA ENFEKSİYONU
Üst solunum yolu enfeksiyonu etkenlerinden birisi de A Grubu beta hemolitik streptokoklardır.Sıklıkla kış ve bahar aylarında 5-15 yaş arası çocukları farenjit, tonsillit gibi boğaz enfeksiyonu yaparak etkiler. Daha seyrek olarak sinüzit,orta kulak iltihabı, zatürre, deri enfeksiyonları, kemik iltihabı gibi daha ciddi tedavisi uzun süren enfeksiyonlara da neden olabilir. Bakteri, hasta olan kişinin öksürmesi, hapşırması sonucunda oluşan damlacıklar ile etrafa saçılır. Bu nedenle kalabalık ortamlarda bulaşması kolaylaşır. Okul, kreş, aile gibi küçük topluluklar içinde diğer bireyleri de hasta edebilir.
Belirtiler boğaz ağrısı, ateş, yutkunma güçlüğü ve iştahsızlıktır. Bademcikler kırmızı ve şiştir. Üzerinde beyaz bir tabaka olabilir. Boyun lenfbezleri şişmeye başlar. Hastalığın tanısı muayene, kan testleri, boğaz kültürü ve antijen testleri ile konur.
Tedavisinde antibiyotik gerekir. Antibiyotiğin mutlaka doktorun önerdiği süre tamamlanıncaya kadar kullanılması önemlidir. Hastanın genel durumu düzelmiş, şikayetleri geçmiş olsa dahi antibiyotik tedavisinin Beta enfeksiyonlarının neden olduğu eklem romatizması, kalp romatizması gibi geç dönem hastalıklardan korunmak için tamamlanması gerekir. Erken kesilmiş tedaviler hem hastalığın tekrarlamasına ve antibiyotik direncine neden olurken hem de geç dönem ciddi komplikasyonlardan kişiyi koruyamaz. Ayrıca ateşin düşürülmesi, bol sıvı tüketilmesi, C vitamininden zengin gıda alınması ve istirahat de destek tedavi de önemlidir.
Damlacık yoluyla bulaştığı için öksüren, aksıran, burun akıntısı olan bireylerin kalabalık ortamdan izolasyonu kıymetlidir. Hastanın mutlakakalabalık ortama girmesi gerekiyorsa cerrahi maske takılması, mesafenin korunması ve maruziyet süresinin en az da tutulması önerilir. Ayrıca öksürme ve aksırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendil ile kapatılıp hemen ellerin yıkanarak ya da dezenfektan ile el hijyeninin sağlanması önemlidir.
Sağlıklı günler dileriz.
Bilgi ve Randevu için;
0 (312) 666 7 666