DEPREM SONRASI PSİKOLOJİK TEPKİLERLE BAŞA ÇIKMA
Normal kişilerin böylesi yaşanan anormal ve/veya travmatik durumlarda anormal ve/veya travmatik tepkiler vermesi normaldir. Bu tepkilerin zamanla azalması beklenir. Açığa çıkan tepkilerin azalmasına destek sağlayacak bazı önerilerde bulunulabilir.
*Deprem direkt veya dolaylı olarak yaşanmış olunsa da depreme maruz kalmış kişiler için oluşturulan yardımlaşma mekanizmasının bir parçası olmak ve sorumluluk almak; duygusal gerilimin azalmasına en büyük desteği sağlayacaktır.
*Yakın çevreden sosyal destek almak, yakın çevre ile duygulanımları ve düşünceleri açık bir şekilde paylaşmak; bu hislerin süresini ve şiddetini azaltacaktır.
*Daha önce devam ettirilen günlük rutine en yakın rutini oluşturabilmek, rahatlatıcı aktivitelerin uygun olanlarını sürdürebilmek ve çalışılmakta olunan iş devam ediyorsa işe gitmek için çaba harcamak şikayetlerle başa çıkmaya yardımcı olacaktır.
*Yaşanan duruma yönelik akıldan geçen düşünceleri özellikle onların oluşturduğu duyguları yazıya dökmek veya günlük tutmak kişinin duygularını anlamlandırmasına, kabullenmesine ve onlarla başa çıkabilmesine olanak tanıyacaktır.
*Yardım toplantılarına ve anma törenlerine katılmak suçluluk duygusunu azaltarak yalnız olunmadığı ve kayıpları unutmadığını düşündürecektir.
*Beslenme, uyku ve dinlenme ihtiyaçlarının karşılanmasına özen gösterilmeli ve bunlara dikkat edilmediğinde günlük rutinin sürdürülemeyeceği ve depremzedelere sağlanacak desteğin verilemeyeceği bilinmelidir.
*Duygusal tepkileri ortadan kaldırmaya yönelik kontrolsüz şekilde kahve, alkol veya keyif veren madde tüketimi ve sakinleştirici ilaçlardan uzak durulmalıdır.
*Fizyolojik ve psikolojik olarak bedenin ihtiyaçlarını dinlemek ve istirahat etmek için zaman ayırmak, nefes ve gevşeme egzersizlerine yönelmek kaygıların azalmasına ve yönetilebilmesine destek sağlayacaktır.
Zihinsel aktivasyonları ve dikkati başka yere çekmek ve görsel eylemlere yönelmek (ev işleri, tamir etme, boyama, el işleri, yürüyüş ve spor, çiçekle uğraşma puzzle tamamlama vb.) zihin dağılmasına yardımcı olacaktır.
Tepkilerin şiddeti zamanla azalım göstermiyorsa, günlük rutinleri büyük ölçüde etkiliyorsa, kriz durumu açığa çıkıyorsa ve kişinin kendi ve/veya başkasına zarar verme düşünceleri oluyorsa uzman desteğine başvurması önerilir.
Bilgi ve Randevu için;
0 312 666 7 666