ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Ramazan gelirken şeker hastalarının çoğunun sorusu ‘Oruç tutabilir miyim?’ oluyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF)-Diabetes and Ramadan International Alliance (DAR) hastalar ve hekimler için bir kılavuz yayınladı.
Hastaların hipoglisemi (şeker düşmesi) sıklığı ve hipoglisemi farkındalığı, fiziksel aktivitesi, insülin kullanımı tip-1 diyabet ve gebelik varlığı, HbA1c değerleri, kullandığı ilaçlar, şeker hastalığının 10 yıl ve üzeri olup olmaması, kendi kan şekeri ölçümünü yapabilmesi, daha önce oruç tutarken sorun yaşamış olup olmaması , zihinsel fonksiyonları, orucun 16 saat ve üzerinde sürüp sürmeyeceği ile ilgili bir skorlama sonrası risk ölçümü yapabiliyor.
Şeker hastasında uzun süren açlıklarda en büyük sorun hipoglisemi veya sıvı kaybına bağlı sorunlar ve akut şeker komasıdır. Hastanın şekerini evde sık ölçebilmesi ve 70 mg/dl’nin altına inmesine izin vermemek önemlidir. Bu tür hesaplamalar teorik bilgilerdir, riskiniz düşük bulunsa da uzamış açlıkların şeker hastaları için tehlikeli olabileceğini unutmayın. Riskinizin belirlenmesi ve ilaç düzenlemeleri için oruç tutmadan önce Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümümüz ile iletişime geçebilirsiniz.
Bilgi ve Randevu için;
0 (312) 666 7 666