İYİLİK

İYİLİKLE

İYİLEŞ

İYİLEŞTİR

“Güneş ışık ve sıcağından yarar sağlamak için kendisine yalvarılmasını beklemez. Sen de güneş gibi ol beklenilen iyiliği senden istenilmeden yap.”-Epiktetos

İyilik bambaşka bir kavramdır. İçinde, duygu vardır, empati vardır, anlayış vardır ama bunların hepsinin üstünde iyiliğin içinde EYLEM ve HAREKETE GEÇMEK vardır.

İyiliğin iyileştirmek kadar kendi iyileşmenize de katkısı vardır.

Ve belki de en önemli tanımı İYİLİK tanımadığınız kişiye yapılandır denebilir. Bilinç dışınız tanıdığınız kişilere yaptığınız iyiliklerde bir miktar beklenti ve karşılık da içeriyor OLABİLİR.

Ama tanımadığınız kişiye yaptığınız iyiliğin gerçek iyilik olduğunu söyleyebiliriz. ÇÜNKÜ sözlük tanımına bakıldığında “karşılık beklenilmeden yapılan yardım” ifadesi karşımıza çıkmaktadır.  Tıpkı Epiktetos’un belirttiği gibi güneş olmakla ve harekete geçmekle, emek vermekle iyilik kendiliğinden gelecektir.

İyilik içinde duygu ve düşünce kadar eylem ve hareket barındırır. Diğer kavramlardan onu ayıran ve bizi diğerlerine göre daha çok İNSAN eden yanı da belki budur. İyilik eylem halinde sevgidir ve karakter gücü gerektirir!

İYİ OLMANIN İYİLİĞİ NEDİR ?

●    İnsan sosyal bir canlıdır ve aramızda inanılmaz kuvvetli bağlar vardır.

İnsanın en önemli özelliği sosyal bir varlık olması ve diğerleri ile kurduğu bağlar ile hayatta kalabilmesi, emek vererek gerek kendi hayatına gerekse de başkalarının hatta hiç tanımadığı, bilmediklerinin hayatlarına dokunabilme ve fark yaratabilme özelliğidir. İyilik yapanların iyiliği mutlaka bir türlü çevre tarafından fark edilmektedir ve  çevreleri ile sosyal bağları daha da kuvvetlenmektedir.

Her birimiz farklı zaman ve mekanlarda bireysel olarak farkında dahi olmadan bir başkasının hayatına ufak da olsa bir katkı sağlamış ve dokunmuşuzdur.  Büyük büyük dokunuşlara dikkat kesilmeye dahi gerek yoktur. Bilet gişesinin olmadığı semtte bindiğiniz otobüste fazla olan kartını paylaşmış olmak  da bir iyiliktir;  bir okul yaptırmış olmak da…. 

Kişisel olarak insanların hayatlarına büyük ya da küçük dokunuşlarda bulunmak, emek vermek elbette ki yolumuzda olanlarla bir olmak bize de iyilik halini bulaştıracağı gibi  genişleyecek ve büyüyecektir.

Özellikle iyiliğin bir kişi tarafından değil bir amaç uğruna gruplar tarafından yapılması ve bunun katkısı çok daha büyük ve anlamlı olabilmektedir. Grup dinamiği daha kuvvetli duygusal bağlar kurmayı sağlamakta, sadece yapılan iyilik hedefine değil, yapana da çok büyük katkılar sağlamaktadır. Bir amaç uğruna gruplar tarafından yapılan iyiliğin fark yaratabilmesi ve bunun söz gelimi çoğalarak büyümesi; insanın yaşam ile kurduğu bağları güçlendirdiği de açıktır.

 

 

●    İyilik mutlu eder.

Aristoteles der ki “Yardım edenin herhangi bir çıkarı ya da yardım edene herhangi bir geri dönüşü olmadan, ihtiyacı olan kişiye yardım etmek” İYİLİK HALİDİR.

Her ne kadar özünde karşılıksız, hatta bazen kendi menfaatlerimizin aksine ve hayatımız pahasına iyilik yapıyor olsak  da nihayetinde bu iyiliğin mükâfatı gibi, bu eylem karşı tarafı mutlu ettiği kadar;  iyilik yapan kişiyi de mutlu etmektedir. Biyolojik açıdan da iyilik beynimizde ödül merkezini harekete geçirmekte ve davranışın tekrarlanması hali artmaktadır. Bu durum da iyilik yapma potansiyelimiz artıyor ve kişisel iyilik halimizde de pozitif yansımaları görülecektir.

İyilik hali tek bir hareketle, tek bir adıma başlayabilir. Bunun için uzun uzun formulasyonlara ihtiyaç duymaz ve bulaşıcıdır. Kişisel bağlamda iyilik halinin ; belli bir grup tarafından gerçekleştirilmesi ise pozitif yansımalarla kişinin hayata bağlılığını da arttıracaktır.

●    İyilik yapabilme şansı yaşamımıza değer ve anlam katacaktır.

İyilik yapan birey değerli bir şeyler yapmış olmanın getirdiği duygu ile dolarak anlamlı bir hayat yaşar aslında kendi manevi dünyasında da iyiliğin sadece karşısındakini değil kendisini de iyileştirdiğini görür. 

●    İyilik fiziksel sağlığı olumlu etkilediği kadar morali artırarak bağışıklık sistemimizde de düzelmeye yardım eder. İyilik, bağışıklık sistemini moral üzerinden pozitif etkiler.

Beynin sevgi sadakat şefkat sağlayan temel hormonu oksitosindir. Bir insana duyulan sevgi, tokalaşma, sarılma gibi bir insana iyilik yapma, empati kurmayı deneme oksitosin salgısını artırır. Korku, kaygı, stresiniz azalırken, öz güveninizin arttığını, iyilik hissinin arttığını ve moralinizin düzelerek, bağışıklık hücrelerinizin aktive olduğunu bilmelisiniz.

●    İyilik yapmak fizyolojik ve ruhsal olarak iyileştirir.

Serotonin ve dopamin sistemi üzerine de iyilik yapmanın pozitif etkileri gözlenmiştir. Başkaları için bir şeyler yapmak insanın kendi ruh halini pozitif yönde etkilemekte, yaptığından haz almakta, haz alması yapma isteğini artırmakta ve daha fazlasını yapmaya yönelmektedir.

●    İyilik bulaşıcıdır.

Çevrenizdeki insanları da olumlu etkileyecektir iyilik yapıyor olmak, onları da düşünmeye ve harekete geçirmeye destek olacaktır.

 

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası ve 8 Kasım Lösev’in kuruluşunun 25. yıldönümü. İyiliğin evrenselliğinin en büyük göstergelerinden birini Lösev yaşamakta ve yaşatmakta. Yılların bize öğrettiği, bireysel iyiliklerin gücü yadsınamaz; ancak BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR, biz bu inançla LÖSEV bünyesinde, gücümüzü büyüterek, iyiliğimizi yüceleştiriyoruz.

Ulaştığımız başarının ardında, her bir gönüllümüzün inanılmaz çabası yatmakta. İyilikle iyileşip, iyileştirmeye devam ederken daha büyük olmak, daha çok kişinin hayatına dokunmak adına, iyilik gücümüze iyilik yaparak güç katacak her harekete,her iyiliğe açığız ve inanıyoruz.

İYİLİKLE İYİLEŞİP İYİLEŞTİRİRKEN DAHA İYİYİ YAPMAK İÇİN ÇABALAYACAĞIZ.

SEN DE BİZİMLE OL.

Bu gönderiyi paylaş