DÜNYA AŞILAMA HAFTASI
Dünya Aşılama Haftası:24-30 Nisan 2024
Her yıl Nisan ayının son haftası Dünya Aşı Haftası olarak kutlanmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü ‘nün 2024 yılı Aşı haftasında belirlediği tema “Aşılama yoluyla hayat kurtarmak”tır. Aşılar sağlık alanında 20. yüzyılın en önemli başarılarından biri olarak kabul edilmektedir. Artık hayatı tehdit eden 20'den fazla hastalığı önleyecek ve her yaştan insanın daha uzun, daha sağlıklı yaşamasına yardımcı olacak aşılarımız var. Aşılama şu anda difteri, tetanoz, boğmaca, grip ve kızamık gibi hastalıklardan her yıl 3,5-5 milyon ölümün önlenmesini sağlıyor. Bu yıl Dünya Bağışıklama Haftasında, “Genişletilmiş Bağışıklama Programı”(GBP)nın 50. yılı kutlanacak. Genişletilmiş Bağışıklama Programı 1974'teki başlangıcında tüm çocukları tüberküloz, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci ve kızamık hastalığına karşı korumaya odaklanmıştı, ancak bugün bu sayı yaşam boyu evrensel olarak önerilen 13 aşıya yükseldi. Aşılama programının yaşam boyu genişletilmesiyle birlikte GBP uygulamasına artık “Temel Bağışıklama Programı” adı veriliyor.
GBP kapsamında ülkemizde uygulanan aşılar boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, Haemophilus influenzae tip b, konjuge pnömokok, hepatit A ve suçiçeği aşısıdır.
Geçmişte salgınlar yapan , dünya nüfusunun önemli bir bölümünde ölümlere ve organ kayıplarına yol açan pek çok enfeksiyon hastalığı artık görülmüyor. Aşılama kesintiye uğrarsa unutulan bazı hastalıklar belki de farklı bir özellik kazanarak geri dönebilir. Dünyada yeniden gündeme gelen difteri ve kızamık salgınları bu duruma örnek verilebilir. Savaşlar , göçler, ekonomik gücün azalması ve aşı tereddütlerindeki artış aşılama programlarını tehdit eden önemli faktörlerdir. Erişkin aşılamasına verilen önemin düşük olması diğer bir konudur.Aşı ile önlenebilir hastalıklardan her yıl 70000 erişkin(çocuklara oranla 350 kat fazla)hayatını kaybediyor.
Aşıların hayat kurtaran gücünden herkesin yararlanmasını sağlayabiliriz.