DİYABET ve AYAK BAKIMI
DİYABET VE AYAK BAKIMI
Uzun yıllar kan şekeri kontrolsüz olan diyabetli bireylerde ayak sorunları gelişebilir. Yüksek kan şekeri bacakların alt kısımlarına giden sinir uçları ve kan damarlarında hasar oluşturabilir. Bu hasarlar sebebiyle ayaklarınızda oluşabilecek basınç, ağrı, yanık, kesik ya da enfeksiyonları hissedemeyebilirsiniz. Bu durum farkına varmadan ayaklarınızda önemli sorunlar ve ayak yaraları oluşturabilir. Diyabeti olan bireylerde, diyabeti olmayan bireylere oranla deri ve mantar enfeksiyonları ya da apse oluşumları daha sık karşılaşılır. Ayaklarınızda basınç, ağrı, soğuk, sıcak gibi normal duyuları hissetme yeteneğiniz kaybolmuşsa, on yıldan uzun bir süredir diyabetiniz varsa, kan şekeriniz kontrol altında değilse, ayaklarınızda daha önceden yaralar gelişmişse, ayaklarınızda şekil bozukluğu oluşmuş ise risk grubunda olabilirsiniz ve ayaklarınızda ciddi problemler gelişebilir. Herhangi bir sorun olmasa dahi ilerleyen dönemlerde gelişebilecek sorunları önleyebilmek için ayaklarınıza her zaman dikkat etmeniz gerekir. Dolaşım bozukluğu sebebiyle ayak yaraları yavaş ve zor iyileşen yaralardır. Ayak yaraları diyabetlilerde en çok hastaneye yatma sebepleri arasındadır ve bu nedenle diyabette ayak bakımı çok büyük öneme sahiptir.
Diyabeti olan bireylerde kontrol altına alınamayan kan şekeri seviyeleri enfeksiyon riskini artırır, fark edilmeyen bir kesik veya yara ihmal edilirse enfekte olabilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için ayaklarınızı her gün bir ayna yardımıyla kesik, kızarıklık, su toplaması, nasır, mantar enfeksiyonu, tırnak batması ya da derideki çatlaklar açısından kontrol ediniz. Topuk bölgesi ve ayak parmak aralarına özellikle dikkat ediniz. Ayrıca ayağınızın sıcaklığını ve rengini de kontrol ediniz herhangi bir değişiklik fark ederseniz doktorunuza danışınız.
Akşam yatmadan önce ayaklarınızı ılık su ile yıkayınız ( asla sıcak su kullanmayınız ) ve parmak aralarını yumuşak bir havlu ile mutlaka kurulayınız. Daha sonra cildinizi yumuşak ve nemli tutmak için nemlendirici bir kremi, ayak parmak araları hariç olacak şekilde ayağınızın her tarafına gelecek şekilde sürünüz. Ayaklarınızda oluşan sertlik ve nasırları jilet, makas gibi kesici aletler kullanarak kesmeyiniz. Mutlaka bir uzmana danışınız.
Ayak tırnaklarınızı, banyodan sonra keskin bir tırnak makası ile kesmeniz daha kolay ve güvenli olacaktır. Tırnaklarınızı yuvarlak şekilde değil fazla derin olmayacak şekilde düz kesiniz ve kenarlarını törpü ile düzeltiniz. Tırnaklarınız daima kısa ve bakımlı olmalıdır.
Daima ayaklarınızı sıkmayan rahat, pamuklu, açık renk çoraplar giyiniz. Çok sıkan çoraplar kan dolaşımını engelleyebilir, çok bol çoraplar ise katlanıp toplanarak ciltte baskı oluşturacağından yara gelişmesine sebep olabilir. Parmak ucu kalın dikişli çoraplar da tercih edilmemelidir.
Ayakkabılarınızı giymeden önce içinde taş, düğme, iğne vb. ayağınızı zedeleyebilecek yabancı cisimler olup olmadığını kontrol ediniz. Ayağınıza iyi oturan, rahat ve yumuşak ayakkabılar seçmeye dikkat gösteriniz. Yeni ayakkabılarınızı ayağınıza uyum sağlayana kadar günde 1-2 saat giyiniz. Burnu açık ayakkabılar ve parmak arası sandaletler giymekten kaçınınız. Hiçbir durumda ev içerisinde ve sahil kenarı dahil olmak üzere terliksiz dolaşmayınız.
Ayaklarınız ne kadar üşürse üşüsün ayaklarınızı hiçbir zaman sıcak su, kalorifer peteği, soba, elektrikli ısıtıcılarla ısıtmaya çalışmayınız. Fiziksel aktivite ya da egzersiz ayaklarınızdaki kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Düzenli yürüyüş yapmak en iyi ve en kolay egzersiz yöntemlerinden birisidir. Yürüyüş yapmanıza engel olacak bir sağlık sorununuz varsa, oturduğunuz yerde ayak ve ayak parmak egzersizleri yapabilirsiniz.
UNUTMAYINIZ!
Gözünüz daima ayaklarınızda olsun.
Bilgi ve Randevu için;
0 312 666 7 666