YETİŞKİNLERDE AYAK YANMASI
Yetişkinlerde Ayak Yanması Neden Olur?
Nöropatik ağrı; santral veya periferik sinir sisteminin hasarı ve/veya fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir ağrı türüdür. Nöropatik ağrı, diğer ağrılardan farklı olarak sürekli uyarana ihtiyaç duymaz. Nöropatik ağrıda kişinin yakınmaları yanma, batma, keçeleşme, donma, elektriklenme ve iğnelenme şeklindedir. Bazı hastalar yanma gibi tek tip semptom hissederken, bazı hastalarda birden fazla semptom bir arada bulunabilir. Ayak tabanlarında hissedilen yanma da nöropatik ağrının habercisi olabilir. Bu nedenle nöroloji hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Özellikle uçlardan başlayıp ilerleyen nöropatik ağrılar, periferik nöropatilere bağlı ortaya çıkmaktadır. Birden fazla periferik sinirin aynı nedene bağlı olarak yaygın şekilde hastalanması durumuna ise polinöropati ismi verilmektedir. Polinöropatiler çok değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilirler. Polinöropatiler kalıtsal veya sonradan ortaya çıkan birtakım sebeplere bağlı görülebilir.
En sık görülen sebepler;
- Diabetes mellitus
- Vitamin yetersizlikleri (B12, B6, folik asit…)
- Alkol
- Kronik böbrek hastalıkları
- Kanser hastalıkları
- Kemoterapiler
- Bazı enfeksiyon hastalıkları (HIV, Lyme, Lepra…)
- İmmun sistem bozukluğuna bağlı (Guillain-Barre Sendromu, CIDP…)
Polinöropatilerde Tanı Nasıl Konulur?
Nöropatik ağrı yakınmasıyla nöroloji hekimine başvuran hasta; öncelikle şikayetleri, mevcut hastalıkları, kullandığı ilaçlar, geçirilen hastalıklar, operasyonlar ve ailede mevcut genetik hastalıklar açısından ayrıntılı sorgulanır. Yapılan nörolojik muayenede polinöropatiye bağlı birtakım muayene bulguları saptanabilir. Ardından hekim tanıyı desteklemek ve polinöropati sebebini belirleyebilmek için Elektronöromyografi (EMG) ister. Halk arasında sinir testi de denilen EMG ile tanısı netleştirilen hastanın, mevcut bir polinöropati sebebi var ise nöropatik ağrı tedavisi düzenlenerek takibe alınır. Ancak hastanın polinöropati tanısı konulduktan sonra polinöropati sebebi belli değilse sebebe yönelik ayrıntılı tetkikler yapılabilir.
Eğer sizin de nöropatik ağrılarınız varsa vakit kaybetmeden nöroloji hekiminize başvurunuz.
Bilgi ve Randevu için;
0 (312) 666 7 666