EK GIDAYA BAŞLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Ek gıdaya geçiş süreci aileler için hem heyecan vericidir hem de kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bilinmesi gereken bazı önemli noktalarla birlikte ek gıda sürecine daha sağlıklı başlayabiliriz. Anne sütü veya mama ile beslenen bebeklerde en uygun zaman 6. aydır.

Bebeğinizin ek gıdaya hazır olduğunu gösteren ipuçları ise başını tutabiliyor, oturabiliyor olması ve yediğiniz yemeklere ilgi gösteriyor olmasıdır.

Gıdalara yoğurt, kefir, sebze ve meyve püreleri ile başlanması önerilir. Burada önemli olan detay gıdaların tamamen pürüzsüz bir kıvamda olmaması gerektiğidir. Tamamen homojen ve pürüzsüz püre kıvamında başlanması durumunda ilerleyen dönemlerde katı gıdaları reddetme ihtimali yüksek olacaktır. Bu sebeple hazırlayacağınız pürelerin daha pürtüklü bir kıvamda olmasını öneriyoruz. Bu aşamada püreleri blender yerine çatal ile ezerek veya cam rende kullanarak hazırlayabilirsiniz.

Sebze veya meyve pürelerinin besleyiciliğini artırmak amacıyla pirinç bulgur gibi tahılları kullanabilirsiniz.

Bu dönemde ayrıca iyi pişmiş ve ezilmiş et, kıyma, yumurta sarısı da güzel bir besin kaynağı olacaktır.

8-9. aydan itibaren balık verebilirsiniz. Tüm balık çeşitleri uygun olmakla birlikte küçük yüzey balıkları daha fazla tercihimiz olacaktır.

Ek gıdaya başlandığında tuz, salça, baharat kullanılmamalıdır. Bu gıdaları 1 yaşından sonra tüketmeleri uygundur. Zeytinyağı kullanılmasında sakınca yoktur.

Ayrıca 1 yaşından önce yüksek alerji riski sebebiyle inek sütü, bal ve çilek verilmemelidir.

Kuruyemişler ise bütün halinde olmadan, cam rende kullanılarak verilebilir.

Bu gönderiyi paylaş