HPV AŞISI (GEBELİK VE DİĞER DÖNEMLERDE)
Aşılama Önerileri
- HPV aşısı rutin aşılama için 11 veya 12 yaşında önerilir. (Aşılama 9 yaşında başlatılabilir.)
- Daha gençken aşılanmamışlarda, 26 yaşına kadar herkese aşı yapılmasını önermektedir. HPV aşısı, ilk aşılama yaşına bağlı olarak iki veya üç dozluk bir seri olarak verilir.
- 26 yaşından büyük herkese aşı yapılması önerilmez.
- 27 ila 45 yaş arasındaki bazı yetişkinler, daha gençken aşılanmamışlarsa, doktor önerisi ile, HPV aşısı olmaya karar verebilirler. Bu yaş aralığındaki kişilerin HPV aşısı yaptırması, bu yaş aralığındaki daha fazla kişinin HPV'ye maruz kalmış olması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle daha az fayda sağlar
- 27 ila 45 yaş arasındaki yetişkinler için, HPV aşısı en çok fayda görme olasılığı olan kişilere önerile bilinir.
- HPV aşısı, 26 yaş üstü çoğu yetişkinlerin çoğunda gerekli değildir.
- HPV aşısının yeni HPV enfeksiyonlarını önlediğini ancak mevcut HPV enfeksiyonlarını veya hastalıklarını tedavi etmediğini unutmamalıdır!. HPV aşısı, HPV'ye maruz kalmadan önce verildiğinde beklenen etkisi en yüksek orandadır.
- Dozaj Programları
- 15 yaşından önce seriye başlayan çoğu kişi için iki doz HPV aşısı önerilir. HPV aşısının ikinci dozu, ilk dozdan 6 ila 12 ay sonra yapılmalıdır. 5 aydan daha kısa bir süre arayla iki doz alan ergenlerin üçüncü doz HPV aşısına gerek duyulmaktadır.
- 15 ila 26 yaşları arasında genç yetişkinler ile bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için HPV aşısının üç dozu önerilir.
- Önerilen üç dozluk program 0, 1–2 ve 6 aydır.
- 9 ila 26 yaşları arasındaki bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler (HIV enfeksiyonu olanlar dahil) için üç doz önerilir.
Kontrendikasyonlar ve Önlemler
- Bir aşı bileşenine veya daha önce HPV aşısı uygulanmış bir doza karşı şiddetli alerjik reaksiyon (örn. anafilaksi) HPV aşısı yaptırmaya karşı bir kontrendikasyondur.
- 9 değerlikli HPV aşısı, Saccharomyces cerevisiae'de (fırın mayası) üretilir ve mayaya karşı ani aşırı duyarlılık öyküsü olan kişilerde kontrendikedir.
- Orta veya şiddetli akut hastalık aşılamaya karşı bir önlemdir ve akut hastalığın semptomları iyileşene kadar aşılama ertelenmelidir.
- Hafif akut hastalık (örn. ishal veya hafif üst solunum yolu enfeksiyonu, ateşli veya ateşsiz) aşılamayı ertelemek için bir neden değildir.
- Gebelik: HPV aşısının gebelik sırasında kullanılması önerilmez. Gebe olduğu bilinen kadınlar, aşı uygulamasını, gebelikten sonraya ertelemelidir.
- HPV aşılarının, yanlışlıkla aşılanan gebe kadınlarda olumsuz gebelik sonuçlarına veya gelişmekte olan fetüse yan etkilere (istenmeyen olaylar) neden olduğu yönünde bir yayın yoktur.
- Bir kadının HPV aşı serisine başladıktan sonra hamile olduğu tespit edilirse, ikinci ve/veya üçüncü dozlar ertelenmelidir.
- Bir kadın HPV aşısı yaptırır ve daha sonra hamile olduğunu öğrenirse, endişelenmek için bir neden yoktur.
Aşı yaptırmanın önemi
HPV, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kanserlere neden olabilen çok yaygın bir virüstür. Ergenler de dahil olmak üzere her yıl yaklaşık 13 milyon kişi HPV ile enfekte olmaktadır. Kendinizi ve Çocuğunuzu bu kanserlerden HPV aşısıyla koruyabilirsiniz.
HPV aşılarının sağladığı koruma uzun süre devam etmektedir. HPV aşısı olan kişiler en az, 12 yıl boyunca takip edilmiş, HPV'ye karşı korumalarında bir azalma gösterilememiştir.
- HPV aşısı olduysanız bile rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimaliniz hala düşük de olsa mevcut olduğundan, rahim ağzı kanseri tarama randevularına gitmeniz yine de önemlidir.
- Hasta HPV DNA testi yaptırsa ve sonuçlar pozitif çıksa bile, 26 yaşına kadar olan kadınlara aşı yapılması önerilir.
- Aşılamadan önce HPV DNA testi yapılması önerilmemektedir.
- HPV aşısı, daha önce aşılanmamış, 26 yaş ve altındaki emziren kadınlara yapılabilir ve yapılmalıdır.
Bilgi ve Randevu için;
0 312 666 7 666