GASTROENTERİT İÇİN ALINACAK KİŞİSEL ÖNLEMLER

GASTROENTERİT İÇİN ALINACAK KİŞİSEL ÖNLEMLER

Gastroenterit, ishal ve kusmaya neden olan çok yaygın bir sağlık sorunu olarak bilinir. Etken bakteri,  virüs, parazit gibi mikrobik olabilir. Hastalık yapıcı etkenler ile kontamine olmuş  yiyecek ve sular, yetersiz pişmiş yiyecekler ve kötü hijyen koşulları  bulaşa neden olur. Kalabalık yerlerde hızla yayılabilir. Etkenlerin büyük bir kısmının ilaçlı tedavisi yoktur ve destek tedavi ile iyileşir.

Mevsimsel olarak gastroenteritler vakalarında artış olacağı öngörülerek özellikle toplu yaşamın olduğu ev ve işyeri hayatı için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

TEMİZ EL

Özellikle tuvalet sonrası ve yemek öncesi el hijyeninin bulaşıcı hastalıklar için önemi akılda tutulmalıdır.

  • Eller sık sık ve düzenli olarak sabunla en az 20 saniye kuvvetli bir şekilde ovarak yıkanmalıdır.
  • El yıkarken tırnak etlerinin etrafı, parmak araları ve bilekler unutulmamalıdır.
  • Sabun ve suyun bulunmadığı durumlarda dezenfektan mendil ve el dezenfektanı ile kısa süreli hijyen sağlanmalıdır.
  • Bebeği olan anneler, bebeklerini beslemeden önce, altını temizledikten sonra mutlaka ellerini yıkamalıdır.
  • Tırnaklar kısa kesilmiş olmalıdır.

GÜVENLİ SU

  • Güvenli olmadığı düşünülen sular tüketilmemelidir.
  • Mümkün olduğunca kapalı şişe suları tüketilmelidir.
  • Zorunlu durumlarda su kaynatılarak kullanılmalıdır.

GÜVENLİ GIDA

  • Çiğ yenecek yiyecekler çok iyi yıkanmalı ve bir süre sirkeli bol suda bekletilmelidir.
  • Çiğ tüketilecek yiyecekler mümkünse kabukları soyularak tüketilmelidir.
  • Açıkta satılan gıda maddeleri tüketmemelidir.
  • Saklama koşullarının güvenli olmadığı düşünülen  yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Et, tavuk ve deniz ürünlerini iyi pişirilerek tüketilmelidir.
  • Evde çiğ tüketilecek gıdalar için ayrı kesme tahtaları kullanılmaldır.

GÜVENLİ  ÇEVRE

  • Aile ve iş ortamında hastalığın yayılımını önlenmek için özellikle WC gibi ortak kullanılan alanların  ve  ortak kullanılan eşyaların  temizliğine dikkat edilmelidir.  
  • Sert yüzeyler temiz tutulmalıdır.

Bilgi ve Randevu İçin;

0 312 666 7 666

Bu gönderiyi paylaş