BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMANIN YOLLARI
Böbreklerin temel fonksiyonunun vücutta oluşan artık ürünleri ve fazla sıvıyı uzaklaştırmak olduğu yaygın olarak bilinen bir konudur. Bu atılma olayı idrar aracılığı ile gerçekleşir. Bu işlem vücut kimyasının sabit olması için oldukça önemlidir. Ancak, böbreğin bunun dışında da önemli fonksiyonları vardır:
Kan basıncını düzenleyen hormonları salgılar,
Vücudumuzdaki D vitaminini aktif hale getirir,
Kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan hormonu salgılar.
Böbrek hastalıkları çeşitli şekillerde karşımıza çıkar. Böbrek fonksiyonlarının ani olarak azalması akut böbrek yetmezliği olarak bilinir ve çeşitli hastalıklar ve ilaçlar sonucunda ortaya çıkabilir. Böbrek fonksiyonlarının daha uzun zaman içerisinde geriye dönemeyecek şekilde azalması ise kronik böbrek hastalığı olarak bilinir. Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre ülkemizde kronik böbrek hastalığı oranı %15,7 gibi azımsanmayacak bir orandadır.
Böbrek hastalığı tablosu nasıldır? :
Böbrek hastalıkları karşımıza farklı görünümlerle çıkabilir: Halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, kas krampları, bacaklarda veya ayak bileğinde şişlik, göz kapaklarında şişme, kuru, kaşıntılı cilt. Ancak hastaların önemli bir kısmında böbrek yetmezliği ileri aşamaya gelinceye kadar herhangi bir şikâyet oluşmayabilir. Bu nedenle böbrek hastalığı açısından risk altında olanların düzenli olarak kontrollerini yaptırmalarında fayda vardır.
Kimler risk altındadır? :
En büyük risk faktörleri; Diyabetes Mellitus (Şeker Hastalığı), Hipertansiyon, ileri yaş ve ailede böbrek hastalığının bulunması veya daha önce böbrek hastalığı geçirmiş olmaktır.
Böbrek hastalığı nasıl tanınır? :
1) Kan basıncı ölçümü: Kan basıncı yüksekliği böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerindendir.
2) İdrar testi: İdrarda protein bulunması böbrek hastalığının en erken bulgusu olabilir.
3) Kan testleri: Kanda kreatinin ölçümü ve buna bağlı Glomerüler Filtrasyon Değerinin (GFR) hesaplanması böbrek fonksiyonlarını değerlendirmede kullanılan en doğru yöntemdir.
4) Böbreğin radyolojik olarak görüntülenmesi. Özellikle ultrasonografi böbrek hastalarını değerlendirirken vazgeçilmez bir yöntemdir.
Böbrek hastalığı ve kalbimiz:
Böbrek hastalığı kalp ve damar hastalıklarının gelişimi için büyük bir risk faktörüdür. Kalp ve damar hastalıkları böbrek hastalarında başkalarına göre daha sık ve daha erken yaşta ortaya çıkar. Bu nedenle böbrek hastalığı olanlarda kalbin korunması büyük önem taşımaktadır.
Böbreklerimizi korumak için neler yapmalıyız?
Herhangi bir hastalığımız bulunmasa bile böbreklerimizi korumak adına yapabileceklerimiz vardır:
- Düzenli egzersiz
- Vücut ağırlığının kontrolü
- Dengeli beslenme
- Sigaranın bırakılması
- Alkol tüketiminin sınırlandırılması
- Yeterli sıvı alımı
- Yılda bir hekim kontrolü
- Ailedeki hastalıkların bilinmesi
- Kan basıncı ölçümü
Eğer böbrek hastalığınız saptanmışsa bunun ilerlememesi, ilerlemesinin yavaşlatılması veya geriletilmesi anlamında alınabilecek önlemler vardır:
- Kan basıncının kontrolü.
Kan basıncı yüksekliği böbrek yetmezliğine yol açabileceği gibi, hipertansiyon böbrek hastalığının bir bulgusu olarak da karşımıza çıkabilir. Kan basıncının iyi kontrol edilememesi böbrek hastalığını hızlandırır.
- Şeker hastalığınız varsa kan şekerinin kontrolü
Ülkemizde diyaliz hastalarında böbrek yetmezliğinin en sık görülen nedeni Diyabetes Mellitus tur. Kan şekerinin iyi kontrolü böbrek hastalığının gelişmesini engelleyebilecektir.
- Tuz alımının azaltılması
Ülkemizde tuz Avrupa ülkelerine göre 3 kat fazla tüketilmektedir. Tuzun fazla kullanılması hipertansiyona, ödeme ve böbreğin olumsuz etkilenmesine yol açacaktır.
- Bilinçsiz ilaç tüketilmemesi, özellikle romatizmal ağrı kesicilerden kaçınılması.
Böbrek fonksiyonu bozuk olanların romatizmal ağrı kesicileri, radyolojik görüntüleme için kullanılacak ilaçları ve bazı antibiyotikleri kullanmaları böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilecektir.
- Düzenli Nefrolog takibi:
Böbrek hastalarının düzenli hekim kontrollerini yaptırmaları, hastalığın erken tanısı, ilerlemesinin yavaşlatılması veya geriletilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Bu bir bilgilendirme yazısıdır. Daha ayrıntılı bilgi için doktorunuza başvurunuz Randevu için www.losante.com.tr adresin ziyaret edebilir ya da 03126667666 no’lu telefonu arayabilirsiniz