Robotik Cerrahi
Robotik Cerrahi Nedir?
Robotik cerrahide cerrah, ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan, hasta konsolundaki el bileğini model alan kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirir.
Oldukça heyecan veren bir kavram olarak cerrahi dünyasına giriş yapmış olan ve 10 yıldır Türkiye’de aktif olarak kullanılan robotik cerrahi minimal invaziv laparoskopik cerrahi temeli ile uygulanan bir yöntemdir.
Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki tek örneği olan da Vinci robotu, cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Laparoskopik cerrahide ise aletleri bizzat cerrah ve asistan hasta başında kullanır.
Ameliyatı Robot mu Yapıyor?
Kesinlikle HAYIR! ‘Robot’ kavramı insanlara her zaman çekici gelmiştir. Robotik cerrahi dendiğinde de akla ilk gelen soru ‘Ameliyatı bir robot mu yapıyor?’ Bu soruya rahatlıkla ‘hayır’ diyebiliriz. Ameliyatı yapan robot değil yine bir cerrah. Robotik cerrahide cerrah robota komut verir, hasta konsolunda bulunan kollar ise cerrahtan aldığı tüm komutları birebir eşzamanlı olarak yansıtarak operasyonu gerçekleştirir.
En önemli fark ise cerrah ameliyat bölgesini robotun yetenekleri sayesinde kendi gözünden çok daha net ve yakından, 3 boyutlu olarak görebilir, oturarak çalıştığı için daha az yorulur ve buna benzer birçok avantajı kullanabilir.
Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi Nedir?
Da Vinci robotik cerrahi sistemi 25 yılı aşkın süredir genel cerrahi, jinekoloji, üroloji, göğüs cerrahisi, KBB ve pediatrik cerrahi başta olmak üzere birçok farklı branşta, 70’den fazla ameliyat türünde hekimlerin daha başarılı cerrahi yapmalarını sağlayan ve şimdiye kadar dünya genelinde 12 milyondan fazla ameliyatta kullanılmış bir teknolojidir. Da Vinci robotik cerrahi sistemi üç ana bileşenden oluşup bu bileşenler ameliyathane ortamında fiber optik bağlantılar sayesinde birbirine bağlanmakta ve tamamen hekimin yönlendirmeleri doğrultusunda çalışmaktadır. Bu bileşenler Hasta Başı Ünitesi, Cerrah Konsolu ve Görüntüleme Kulesi olarak adlandırılmaktadır.
Hasta Başı Ünitesi, hastanın robotik cerrahi sistemine bağlandığı yerdir. Dört adet robotik koldan oluşmaktadır. Hasta ünitesinin bir koluna hekimin vücut içini görüntülemesini sağlayan endoskop diğer üç koluna da hekimin kontrol ettiği aletler takılır.
Cerrah Konsolu, ameliyatı yapan cerrahın hasta başı ünitesindeki kolları hareket ettirmeye yarayan ve cerrahın tüm el hareketlerini kesintisiz aktaran kontrol ünitesidir. 3D görmeyi sağlayan stereo görüntüleyici, cerrahın ergonomik ayarlarını yapmayı sağlayan sağ-sol panel, zoom ayarları ve görüntü ayarları yapabileceği dokunmatik orta panel mevcuttur. Endoskop hareketi ile enstrümanlar arası geçiş ve enerji ünitesinin aktivasyonunu sağlayan ayak pedalları mevcuttur.
Görüntüleme Kulesi, endoskopun takıldığı ve sistemin işlemcisinin bulunduğu ünitedir. Görüntüleme kulesinde dokunmatik ekran ve enerji ünitesi bulunur. Hastabaşı ünitesi ve Cerrah Konsolu fiberoptik kablolar ile bu üniteye bağlanır.
Cerrahlar, Da Vinci robotik cerrahi sistemlerini kullanırken tam bilek becerisine sahip bir dizi hassas, çok işlevli alet arasından seçim yapabilir. Bu seçenek imkanı, yapılacak ameliyat türü için cerrahlara en iyi ve uygun aleti kullanabilecekleri ve daha fazla hasta için minimal invaziv olarak ameliyat edebilecekleri ortamı oluşturur.
Cerrah, cerrah konsolunda bulunan bileşenleri kullanarak hasta başı ünitesi üzerindeki 3D endoskop (kamera) ve aletleri kullanarak ameliyatı gerçekleştirir. Kullanılan aletler laparoskopik cerrahide mümkün olmayan bilek hareketi yapma özelliğindedir. Bu sayede cerrah hasta içerisinde yapmak istediği tüm enstrüman hareketlerini kolaylıkla yapabilmektedir.
Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
* Ürolojik Cerrahi
* Genel Cerrahi
* Jinekolojik Cerrahi
* Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi
* Kalp Damar Cerrahisi
* Pediatrik Cerrahisi
Bilgi ve Randevu için;
0 (312) 666 7 666