Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi
Çocuklarda Cerrahi Hastalıklar
1- Çocuklarda ameliyat gerektiren hastalıklar nelerdir?
Çocuk cerrahisi nde en sık yapılan ameliyatlar; kasık fıtığı, hidrosel, inmemiş testis, sünnet, apendisit, barsak düğümlenmesi, hipospadias gibi ameliyatlarıdır. Bunların dışında her bir organ sisteminin kendine ait doğuştan gelen hastalıklarının ameliyatları da yapılmaktadır.
2-Çocukların ameliyatlarında ne tür anestezi yöntemleri kullanılmaktadır?
Çocuk ameliyatlarında genellikle genel anestezi yöntemleri kullanılmaktadır. Maske veya larengeal maske dediğimiz işlem süresine göre genellikle kısa süreli anestezi altında işlemler yapılmaktadır.
3- Ameliyat öncesi hazırlık süreci nasıl olmalıdır?
Çocuğun yaşı büyükse, bilinçli ve yapılacakları anlayabilecek düzeyde ise mutlaka çocuğa ameliyat hakkında bilgi verilmelidir.
Ameliyat öncesi işlemin tipine ve çocuğumuzun yaşına göre değişmekle birlikte en az 6 saatlik açlık, 4 saatlik susuzluk şeklinde açlık gerekir. Bunun amacı anestezi aldığında çocuğun kusmasını - aspirasyonu engellemektir.
Planlanmış bir ameliyat öncesinde çocukta öksürük, hırıltı, ateş, kusma, ishal gibi şikayetler varsa ameliyat riski artacağı için ameliyat ertelenir. Çocuğun tamamen sağlıklı olduğu bir dönemde ameliyatı yapılır.
4- En sık yaptığımız ameliyatlardan sünnete gelecek olursak nasıl bir işlemdir? Ne zaman gereklidir? Sonrasında bakım nasıl olmalıdır?
Sünnet erkek çocuklarda penisin ucunu çevreleyen derinin alınması işlemidir. İdrar yolu enfeksiyonu, pipi derisi iltihabı, pipi ucunda balonlaşma ve zorlanarak işeme veya bazı böbrek ve idrar yolu hastalıklarında sünnet erken önerilmektedir. Bu şikayetler yoksa, en uygun yaş grubu 2 yaşından önce veya 5-6 yaşından sonradır. 2-5 yaş arası enfeksiyon, böbrek hastalığı varsa o dönemde de mutlaka genel anestezi altında sünnet yapılmaktadır. Ancak çocuk ne kadar küçükken Sünnet yapılırsa Çocuk ve aile için Sünnet ve sonrası o kadar kolay olacaktır. Özellikle Lokal anestezi ile Sünnet yapılması isteniyorsa ; ilk 1 aylık yenidoğan dönemi tercih edilmelidir.
5-Sünnet nasıl yapılır?
Sünnet ameliyathane şartlarında uygun anestezi ile yapılan günübirlik cerrahi bir girişimdir. Yani bu işlem için çocuğun uzun süreli hastanede yatırılmasına gerek yoktur. Genellikle işlem sonrasında hastane şartlarında 2-3 saatlik takip yeterlidir.
6-Lokal anestezi ile de sünnet yapılabilir mi?
Yenidoğan döneminde ve 6 yaşından sonra uyumlu çocuklarda, konuşulup yapılacak işlemler anlatıldıktan sonra dormicum dediğimiz hafif sedasyon ve pipiye ağrı kesici krem ile sünnet yapılabilir.
7-Sünnetin Genel anestezi ile yapılmasının sakıncaları var mıdır?
Günümüzde çocuk anestezisi konusunda gerek teknolojik açıdan gerekse deneyim olarak son derece büyük bir gelişme söz konusudur. Yenidoğmuş bebekler bile gerektiğinde, acil durumlarda uzun süreli genel anestezi ile ameliyat edilmektedir. Anestezinin erişkin hastalar için olan riskleri çocuklar için de söz konusudur. Bu nedenle deneyimli merkezlerde yapılması önemlidir.
8-Ameliyat sonrası çok ağrı olur mu?
Genel veya lokal anestezili her iki işlemde de pipiye anestezi k iğne yapılır. Böylece 6-8 saat kadar ağrı olmaz. Ama daha sonra ağrı olacağını için yaşına göre; 1- 1.5 - 2 gün rutin 6-8 saatte bir çocuğun yaşına ,kilosuna uygun dozda ağrı kesici kullanmak gerekir.
9-Ameliyat sonrası bakım nasıl oluyor?
Ameliyat sonrasında çocuğun pipisinin etrafına, dikişlerin üzerinde kağıt band bulunur. Sargı bezi veya pansuman olmaz. Pipide 2-3 gün şişlik olur. Pipinin başında yapışıklık varsa yara – kabuk olacaktır. Pipinin başındaki kabuklar bitene kadar el dokunmadan günde 2-3 kez Terramycin göz kremi kullanmak uygun olur. Bu kağıt band çişle – kremle ıslanınca, veya 2 - 3 gün sonra yıkanırken çıkar. Yıkanma sabun ve şampuanla yapılabilir. Pipiye sürtme ovalama hareketi yapılmaz. Özellikle Bez kullanılan bebeklerde bez içine ve büyük çocuklarda da Pipinin üzerine Pipinin başını sürtmelerden korumak için kirlenice atılıp yenisi kullanılan üzeri açık köpük bardak benzeri ‘’Sünnet koruyucusu ‘’kullanmak çok konforlu olacaktır. Pipideki yara - kabuk bittikten sonra pipi başına bakım olarak 1,5 - 2 ay yağlı krem önerilir.
10- Çocuklarda da fıtık olur mu?
Evet, çocukluk çağında da fıtıkla olabilir. Oluş nedeni erişkinlerden farklıdır. Erkek çocuklarda testisler bebek anne karnındayken böbreklerin altında gelişir. Gebeliğin son 3 ayında testisler buradan kasıkta bulunan bir kanal yapısını geçerek torbalara iner. İniş sırasında kanalda açık kalan zar yapısından fıtık oluşabilir. Kız çocuklarda da bu kanaldan yumurtalık bağları geçmektedir. Burada zar açık kalınca kız çocuklarda da fıtık oluşur.
11-Çocuğumuzda fıtık olup olmadığını nasıl anlarız?
Genellikle fıtık karın içi basınç artışı geliştiğinde farkedilir. Yani normalde sıkıntısı olmayan bir çocukta, ağladığında, bağırdığında, öksürdüğünde kaka yaparken, ıkındığında kasık bölgesinde fındık, ceviz kadar belirip kaybolan bir şişlik farkedilir. Yenidoğmuş bebekte görülebileceği gibi, daha büyük yaş çocuklarda da görülebilir. Genellikle ailenin verdiği öykü önemlidir. Yatarak veya ayakta yapılan muayenede kolaylıkla tanı konur.
12-Nasıl tedavi edilir, ameliyat şart mıdır?
Kasık fıtığı kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Bebek ve çocuklarda ameliyatla tedavi edilmediğinde bazı riskler mevcuttur. Şişliğe neden olan şey genellikle barsak olup bazen kız çocuklarında yumurtalıklarda, fıtık kesesi içine girip burada sıkışabilir. O zaman da bu organların beslenmesi bozularak gangrene gider ve daha ciddi ameliyatlar gerekir. Oysa gecikmeden, planlı olarak ameliyatı yapılırsa günübirlik bir işlemdir. Yani ameliyat sabah yapılıp öğlen hasta taburcu edilir. Estetik dikişler kullanılır, iyileşme beklenildiğinden daha kolay olur.
13-İnmemiş testis nedir?
Erkek çocuklarda testisler bebek anne karnındayken böbreklerin altında gelişir. Gebeliğin son 3 ayında testisler buradan kasıkta bulunan bir kanal yapısını geçerek torbalara iner. Bazı çocuklarda testisler karın içinde kanalda veya torbanın üst kısmında kalabilir. Torbaya inme ihtimali yoksa daha erken dönemde ameliyat edilmelidir, İnme ihtimali varsa İlk 1 yaşa kadar testisin inmesi beklenilir. Eğer inmezse ameliyatla indirilmesi gerekir.
14-İnmemiş testisin çocuğa zararları nelerdir?
Testis ne kadar uzun süre yukarda vakit geçirirse ve vücut ısısına ne kadar yakın olursa o taraf testis o kadar küçülmeye başlar. Sperm üretme yeteneğinin azalmasına neden olur. Bu durum özellikle 2 taraflı inmemiş testisi olan çocuklarda kısırılığa neden olur. Bunun dışında erişkin döneme gelindiğinde o yumurtalıktan tümör gelişme riski artar.
15-Ameliyatı nasıldır?
Bu ameliyatta günübirlik bir ameliyat olup Genel anestezi altında yapılmaktadır.
16- Çocuklarda da apendisit olur mu?
Evet, çocuklarda en sık yapılan ameliyatlardan biri de apendisit ameliyatıdır.
17- Ne zaman apendisitten şüphelenelim?
Çocuklarda karın ağrısı sık görülen bir sorundur. Gaz sancısı, kabızlık, ishal, boğaz enfeksiyonu gibi nedenlerle çocuğumuzun karrnı ağrıyabilir. Ama apendisit , barsak düğümlenmesi gibi hastalıklarda ameliyat gerekeceği için erken teşhis önemlidir. Devam eden süreklilik kazanan, artan karın ağrısı, beraberinde safralı kusma, yüksek ateş, kanlı dışkılama, karında şişlik uyarıcı olmalıdır.
18- Bu durumlarda ne yapmak gerekir?
Ağrı kesici veya antibiyotik verilmeden Çocuk Cerrahisi Uzmanına başvurulmalı, uzman doktor ameliyat gerektiren bir hastalıktan emin olduktan sonra gerekli ilaçları başlanmalı ve hastayı ameliyata hazırlamalıdır.
19- Apendisit ameliyatları nasıl yapılmaktadır?
Günümüzde çoçuklarda da erişkinde sık yapılan kapalı safra kesesi ameliyatına benzer şekilde laparoskopik yöntemle yapılmakta olup, iyileşme süreci genellikle hızlıdır. Eğer patlamış apendisit değilse, çocuk hasta 12 saat sonra beslenip 24 saatlik takip sonrasında taburcu edilebilmektedir.
20-Hipospadiyas nedir?
Hipospadias ; halk arasında peygamber sünneti olarak da bilinen erkek çocukta , idrar yapılan deliğin pipi ucunun altında olmasıdır. Bunun hafif ve ağır olmak üzere idrar deliğinin yerine göre tipleri vardır. Hafif formlarda estetik açıdan, ağır formlarda ise, gerek fonksiyon gerekse estetik amaçlı 2 yaşından önce ameliyatla düzeltilmesi gerekmektedir. Bu çocuklarda dikkat edilmesi gereken, sünnetin daha önceden yapılmaması, ameliyatta ya da daha sonraya ertelenmesi gerekir.
Bilgi ve Randevu için;
0 (312) 666 7 666